Novice in dogodki
Za dodajanje v Planinsko knjižico morate biti prijavljeni. Prijavite se lahko s Facebook računom, Twitter računom ali e-mailom.

Postanite mojster planinske fotografije!

Gorski vodnik

Gorski vodnik

Brezplačna mobilna aplikacija Gorski vodnik je namenjena ljubiteljem gora, ki želite povečati svojo varnost.

Prenesi

Ideja za družinski izlet 49: Ostrič

26. april 2017

Razgled na Ostriču je naravnost navdušujoč, saj seže vse do Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp medtem, ko se za sosednjimi Brkini širijo globoki notranjski gozdovi in dviga mogočni Snežnik. Pokrajina se spušča počasi in daje občutek mehkobe, ki je na vrhovih drugje po Sloveniji ne bomo našli.

Več

Beremo o gorah: Triglav in Jakob Aljaž (Peter Mikša)

25. april 2017

Ste se na Triglav povzpeli vsaj enkrat in mislite, da o tej gori veste vse? Ste vedeli, da je Triglav vulkanskega izvora? Tako je vsaj trdil Johann Fihtel v svoji knjigi iz leta 1794. Da bi ovrgel to teorijo z dokazi, je Žiga Zois na Triglav poslal dve odpravi z Valentinom Vodnikom na čelu. Prinesli so dovolj fosilov, s katerimi je kranjski polihistor in mecen dokazal, da je kamnina, ki tvori triglavsko pogorje, apnenec in je nastal globoko pod morjem.

Več

Ideja za družinski izlet 48: Muljava

20. april 2017

Muljava je vasica na prehodu Dolenjskega podolja v Suho krajino. Znana je kot rojstni kraj Josipa Jurčiča katerega domačija, danes etnografski muzej, je naš cilj. Že takoj na začetku poti, nad smučiščem Polževo, pritegne naš pogled samotna cerkvica svetega Duha. Nekaj minut naprej gremo mimo brezovega gaja na senožetnem vrhu Poljance. Svetla drevesa na mehko zaobljenem travniku vabijo medse in zlasti med povratkom, ko smo že utrujeni od hoje, se jim zelo težko upremo.

Več

Ideja za družinski izlet 47: Piramida, Mestni vrh in Kalvarija

14. april 2017

Piramida, Mestni vrh in Kalvarija so griči, ki iz severne strani obrobljajo mesto Maribor. Izhodišče izleta je v Mestnem parku, ki je že sam po sebi vreden samostojnega obiska, saj upravičeno velja za enega najlepših mestnih parkov pri nas. Od treh vzpetin je najbolj obiskana Piramida, za vse pa so značilni vinogradi na njihovih južnih pobočjih. Zlasti Piramida je edinstven preplet mestnega parka, vinogradov ter hiš. Slednje ne morejo skriti želje po višjih vinogradnih in razglednih pobočjih, a jim izvrsten preplet ter sožitje urbanega, kmetijskega in naravnega tega ne omogoča.

Več

Ideja za družinski izlet 46: Koča na Kopitniku

06. april 2017

Vijugasta pot na Kopitnik nas vodi mimo številnih zaselkov, samotnih domačij ter lepih in manj lepih vikendov. Sem pa tja nas pot preseneti z izvrstnimi razgledi. Prvi je že povsem na začetku pri Domu v Gorah. Pogled na globok usek reke Save v Zasavsko hribovje med Zidanim Mostom in Radečami nas naravnost osupne.

Več

Test: Varno v objem zimskih gora

12. januar 2017

Gore so pozimi enostavno prelepe. Svež zrak polni pljuča in misli. Pogled potuje po svetlikajoči se pokrajini. Zarja ožari vrhove. Mir se naseli v notranjosti… A zimske gore so tudi nevarne. Ker nas privlači ta ekstrem, je dobro, da se na vsako pot v zimske gore tudi dobro pripravimo. Ali znate?

Več

Fotozgodba 11: Jesen v gorah

10. november 2016

Gore občudujemo v vsakem vremenu, a najlepše fotografije nastanejo jeseni. Lepe podobe gora v žarečih jesenskih barvah ali v melanholičnem vzdušju v naši novi fotozgodbi ne potrebujejo dodatnih besed in razlage.

Več

Ideja za družinski izlet 45: Dolina Voje

22. september 2016

Dolina Voje se nahaja v Triglavskem narodnem parku nad Bohinjskim jezerom. Začenja se pri naselju Stara Fužina in končuje v zatrepu pod visokimi in strmimi pobočji Tosca in pokljuških planin. Naš pogled najbolj pritegne ravno Tosc, ki zaradi svojih strmin izgleda še višje in še težje pristopno kot v resnici. Njemu v protiutež so mehki in svetli senožetni travniki, ki so tekom časa prekrili debelo talno moreno Mostniškega ledenika, ki je izoblikoval dolino. Senožeti so posute s številnimi in v dolino naravno vpetimi pastirskimi stani. Del poti hodimo ob gorskem potoku Mostnici, ki naš izlet zaključi ob 20 metrov visokem slapu, ki pada v globok tolmun. Mogočne ledeniške sile danes mirujejo, zato pa si Mostnica še vedno reže svojo pot iz gora. Nižje v dolini potok dolbe znamenito sotesko imenovano Korita Mostnice, ki se konča pri Hudičevem mostu nedaleč stran od Starih Fužin.

Več