Novice in dogodki
Za dodajanje v Planinsko knjižico morate biti prijavljeni. Prijavite se lahko s Facebook računom, Twitter računom ali e-mailom.

Postanite mojster planinske fotografije!

Test: Znani/neznani Triglav

19. december 2018

Letošnje leto je bilo v znamenju Triglava. To, da je visok 2864 metrov, prav gotovo veste. Tudi to, da na vrhu stoji Aljažev stolp, ki je bil letos prenovljen, tudi. Kaj pa to, kdo je prvi izmeril višino Triglava in koliko naj bi bil visok? Pa recimo, koliko je Jakoba Aljaža stala izdelava stolpa? Pripravili smo test o znanem/neznanem Triglavu.

Več

Obnovljena planinska pot slap Rinka – Okrešelj

11. december 2018

Ste že potegnili črto pod letošnjo planinsko sezono? Upamo, da nam bo zima naklonila obilo lepih dni, da se bomo lahko še podali na kašen zimski pohod. Pri Očistimo gore pa smo povlekli črto pod letošnjo sezono in prešteli, kaj smo letos delali.

Več

Test: Kakšno je vaše znanje o planinskih poteh?

07. november 2018

Letošnjo sezono smo posvetili premisleku o planinskih poteh: o tem smo pisali, izbirali smo #najplaninskopot, prispevali smo sredstva za obnovo poti na Okrešelj, želeli pa smo tudi osvetili delo markacistov in jim dati priznanje za njihovo požrtvovalno delo.

Več

Kdo skrbi, da je naj planinska pot dobro urejena pot?

27. september 2018

Markacisti o naj planinski poti

Letos poleti ste planinke in planinci za naj planinsko pot izbrali krožno pot Planina Blato – Planina pri Jezeru – Planina Dedno polje – Vrata (pod Zelnarico) – Prehodavci – Dvojno jezero – Štapce – Planina Ovčarija – Planina pri Jezeru – Planina Blato. Kaj je tisto, zaradi česar planinci vsaj kakšnega od odsekov naj planinske poti tako radi vključijo v svoje ture po planinah in dolinah na južni strani Triglava? Markacisti, ki skrbijo za naj planinsko pot pravijo, da zaradi lepote Doline Triglavskih jezer, ker je pot lepo urejena, ni prezahtevna, ima čudovite razglede, in da je svet planin svet zamolkle lepote. Mi pa dodajamo, da je razgibana in da na nobeni poti ne bomo srečali toliko jezer. In gorsko cvetje … pravi gorski arboretum.

Več

Stolpnik iz Slovenskih Konjic

20. september 2018

Pot na Stolpnik je primerna tudi za vroče poletne dni, saj velik del poti hodimo skozi gozd. Vmes se odpre razgled na še vedno mogočne in deloma obnovljene razvaline Konjiškega gradu, mimo katerega gremo. Z enim pogledom zajamemo tako grajski grič in mogočne grajske razvaline na njem, kot staro mestno jedro Slovenskih Konjic, ki so jim z gradu nekoč gospodovali. Le redkokje pri nas, če sploh kje, se odpre tako izvrsten zgodovinski razgled na grad in mesto pod njem.

Več

Mestni vrh iz Jelenovega studenca

13. september 2018

Opisana pot zasleduje naravoslovno pot Jelenov studenec. Vodi nas preko Mestnega vrha, ki je poleg Fridrihštajna zagotovo najbolj obljuden in znan vrh na Kočevskem. Tik pod sicer nerazglednim vrhom, se nahaja visoka ploščad, s katere se nam odpre razgled daleč čez gozdove Kočevskega Roga, Suhe krajine in Male gore. Lepo se vidi tudi greben Stojne proti severu in ob lepem vremenu daleč v ozadju Kamniško-Savinjske Alpe. Na vrhu je vpisna skrinjica, žig in informativna tabla.

Več

Reportaža: Čiščenje pod Triglavom

11. september 2018

28. in 29. avgusta je dobro uigrana ekipa Očistimo gore z ekipo, ki smo jo poimenovali kar #ocistimoledenik, organizirala čiščenje Triglavskih podov in okolice Kredarice. Vesela sem, da sem bila zraven.

Več

Veliki naravni most od hotela Rakov Škocjan

06. september 2018

Veliki naravni most v Rakovem Škocjanu je ostanek velike kraške jame, ki se ji je pred davnimi časi zrušil strop. Naravni park kaže več obrazov, ki sledijo letnim premenam, a vendar je voda tista, ki ga najmočneje zaznamuje. Nekateri Rakov Škocjan najraje obiščejo po daljšem deževju, ko voda bruha na dan iz številnih kraških izvirov, ki so sicer suhi. Tudi narava je tu najbolj všečna ob višjih voda. Odsev drevja v mirni reki Rak, ki teče pod Velikim naravnim mostom je pač neustavljivo lep, romantičen, dih jemajoč ... Upravičeno lahko prilepimo veliko vznesenih pridevnikov tej naravni znamenitosti.

Več

Jeterbenk s Slavkovega doma

23. avgust 2018

Dolga in zavita pot, ki nas vodi na Jeterbenk ni nič manj zamotana kot njegova v legende ovita preteklost. Le redkokateri hrib na Slovenskem je povezan s toliko zgodbami. Povratek je povsem nekaj drugega. Je hiter in preprost, vodi pa nas vrh ozkega in strmega jeterbenškega grebena, ki se kot zmajev hrbet vije gor in dol. In na njegovem koncu, tam kjer naj bi imel lintvern glavo, je pred stoletji, kot visoka krona, stal stolpast grad Jeterbenških vitezov, plemenitih Hertenbergov. Na vrhu se nahaja visok lesen križ, razgled pa se odpira predvsem proti severnemu predelu Savske ravni in na osrednje Kamniško-Savinjske Alpe nad njo. Proti vzhodu bomo opazili posamezne najvišje vrhove Posavskega hribovje in bližnji Šmarno goro in Grmado.

Več

Čiščenje Triglavskih podov

22. avgust 2018

28. in 29. avgusta bomo organizirali zahtevno čiščenje širšega območja Triglavskega ledenika in okolice doma na Kredarici.

Triglav in Triglavski ledenik sta letos vroči temi. Obeležujemo 240 let od prvega pristopa na Triglav, javnost pa se vse bolj zanima  za dejstvo, da bo čas kmalu vzel Triglavski ledenik.  Iz različnih strani smo že nekaj časa prejemali namige in opozorila, da se pod našim najvišjim vrhom nahajajo smeti, predvsem na območju, ki ga je včasih pokrival led in sneg Triglavskega ledenika. Zato smo 9. sezono Očistimo gore začeli s kovanjem načrtov za čiščenje Triglavskega ledenika.

Več