Novice in dogodki
Za dodajanje v Planinsko knjižico morate biti prijavljeni. Prijavite se lahko s Facebook računom, Twitter računom ali e-mailom.

Postanite mojster planinske fotografije!

Nazaj

Ideja za družinski izlet 3: Golič iz Podgorja

10. september 2014
Golič je širok in razgleden travnat greben na Podgorskem krasu med Kojnikom in grebenom Žbevnice. Iz njega se vidi na vse strani Istre, Jadransko morje, sosednji Slavnik in notranjske vrhove s Snežnikom. Ob jasnem vremenu se vidijo tudi Julijci in Dolomiti.
Vkolikor se nam pot do Goliča zdi predolga, lahko za cilj izberemo bližnji Kojnik preko katerega nas vodi pot.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Otroci: Opisano pot priporočamo za otroke stare od 4 do 5 let. Zanje priporočamo 3 do 4 ure hoje z vmesnimi počitki. Do Kojnika, ki je vmesni cilj pot, priporočamo tudi za otroke stare od 3 do 4 leta. Zanje priporočamo do 2 uri hoje. Pri njih je način gibanja hoja z vmesnimi počitki in nošenje po potrebi.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višina: 890 m

Višina izhodišča: 470 m

Izhodišče: Po avtocesti Ljubljana - Koper se peljemo do izvoza Kozina, kjer nadaljujemo z vožnjo proti Kopru po stari cesti. Pri vasi Petrinje zavijemo levo proti Podgorju in po slabih dveh kilometrih ponovno levo. Približno šest kilometrov za tem odcepom pridemo v Podgorje. V naselju na desni strani naše ceste bomo opazili urejeno parkirišče. Takoj za njem zavijemo desno na makadamsko cesto. Po nekaj minutah počasne vožnje pridemo do večjega makadamskega križišča, kjer parkiramo.

Čas: Izhodišče – Kojnik 45 minut, Kojnik - Golič 1 ura 15 minut, krožno nazaj po vznožju grebena Golič - izhodišče 1 ura 30 minut.

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali, nadaljujemo peš po glavnem makadamu. Pozorni smo na markacije na levi strani, ki nas vodijo na Kojnik. Pot se sprva vzpenja položno. Vodi nas v pobočje Kojnika in sčasoma postane bolj strma. Proti vrhu grebena se položi in nas vodi izmenično po gozdnatem in travnatem pobočju. Ko pridemo na Kojnik nadaljujemo po markirani poti v smeri Žbevnice. Hitro pridemo do kamnite ograde, ob kateri nadaljujemo s hojo. Pot nas pripelje na kolovoz, ki nas po razglednem in valovitem grebenu pripelje na vrh Goliča. Pričaka nas križ z vpisno skrinjico.

Sestop: Krožno se vrnemo tako, da s hojo nadaljujemo naprej po grebenu. Po nekaj minutah pridemo do razcepa, kjer zavijemo desno navzdol na stezo. Hitro pridemo do kolovoza na dnu doline, kjer zavijemo desno. Te poti se držimo do gozda in nato naprej skozi gozd do mesta, kjer se odpre razgled na pobočja Slavnika in na Podgrajsko podolje. Tu makadamska cesta, po kateri smo prišli, zavije desno. Držimo se je še naprej in kmalu nas pripelje na izhodišče.

Povezava do GPS sledi: http://vnaravi.si/gps-sledi/viewtrack/40-golic

Povezava do foto galerije: http://vnaravi.si/galerija/category/58-golic

Vir: http://vnaravi.si/
 

Oglejte si tudi:
Ideja za družinski izlet 2: Šentviška gora nad Čatežem
Ideja za družinski izlet 1: Planina Talež iz vasi KupljenikGalerija slik