Novice in dogodki
Za dodajanje v Planinsko knjižico morate biti prijavljeni. Prijavite se lahko s Facebook računom, Twitter računom ali e-mailom.

Postanite mojster planinske fotografije!

Nazaj

Ideja za družinski izlet 58: Možic s Soriške planine

27. junij 2017

Možic je eden izmed znanih in priljubljenih vrhov nad Soriško planino. Na njegovem vrhu se kot umazan mehur boči rjava kupola bunkerja. Ta in številni ostali v njegovi bližini so zgradili Italijani med obema svetovnima vojnama. Bunkerji so s časom postali, če lahko tako rečemo, del gorske krajine nad Soriško planino, zanimivost, ki nam dodatno popestri pot na razgledne vrhove.

Danes, ko v gorah v veliki meri iščemo mir pred hitrim utripom sodobnega časa si težko predstavljamo, da so tedanji vojaški taktiki tu zgoraj pričakovali bojni metež.

Otroci: Izlet je zaradi občasno bolj strme poti primeren za otroke stare 4 do 5 let. Mlajšim po potrebi pomagamo z nošenjem. Posebnost poti na vrh so ostanki bunkerjev iz obdobja med svetovnima vojnama. Nekatere si lahko z uporabo svetilke previdno ogledamo.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Izhodišče: 1278 m

Višina: 1602 m

Izhodišče: Vozimo se preko Škofje Loke, Železnikov in naprej preko Zalega Loga. Ko pridemo do odcepa za Sorico in Bohinj zavijemo desno v klanec. Te ceste se držimo do širokega prelaza Bohinjsko sedlo, kjer je tudi Soriška planina.

Časi: Soriška planina - Možic 1 ura 15 minut.

Vzpon: Iz širokega parkirišče gremo mimo bifeja Brunarica in za njim mimo spodnje postaje žičnice Slatnik. Žičnici, ki je najbolj desna smučarska naprava na Soriški planini, sledimo v breg in gremo višje mimo Litostrojske koče ter lesene hiške Gorske reševalne službe. Tu opazimo prve obledele markacije (junij, 2017). Občasno nekoliko obledela pešpot nas vodi mimo redkih dreves ob desnem robu smučišča. Večinoma zložna pot se prične pod gozdnim robom obračati desno, vzpon pa postaja nekoliko hitrejši. Kmalu pridemo v gozd, dobro nadelana pešpot pa postane še nekoliko strmejša. Gozd je hitro za nami, pridemo pa v grapo, kjer se pešpot položi, drevje in grmičevje pa se umakne razglednim travnatim pobočjem. Naša pot zavije desno in pričnemo se vzpenjati prečno v strm in travnat breg. Hitro pridemo na razgleden greben. Severno lahko vidimo, zaradi kovinske kupole bunkerja, značilen vrh Možica in v ozadju Triglav. Na grebenu zavijemo desno in hitro zatem navzdol v grapo proti Možicu. Pot nas po krajšem vzponu iz grape vodi mimo dveh bunkerjev. Ponovno sledi krajši spust in nato še zadnji kratek vzpon na vrh Možica.

Povezava do GPS sledi: GPS sled

Povezava do foto galerije: galerija

Galerija slik