Novice in dogodki
Za dodajanje v Planinsko knjižico morate biti prijavljeni. Prijavite se lahko s Facebook računom, Twitter računom ali e-mailom.

Postanite mojster planinske fotografije!

Nazaj

Ideja za planinski izlet 5: Korada iz vasi Plave

17. maj 2018

Korada je povezana z bogatim staroverskim izročilom desnega brega Soče. Vrh je izvrsten razglednik. Pred nami se odprejo Porezen, Spodnje Bohinjske gore, Krn, Kanin in proti zahodu Karnijske Alpe in Dolomiti. Proti vzhodu se nad soško sotesko tik pred Novo Gorico dvigajo Sabotin, Sveta gora in Škabrijel. Spregledali ne bomo niti Banjšic in Trnovskega gozda z Golaki. Na Koradi se nahaja državna geodetska točka 0. reda, na zahodnem robu travnatih pobočij pa Zavetišče na Koradi.

Planinski izlet: Izlet na Korado iz vasi Plave zaradi sorazmerno dolgega vzpona ni primeren za otroke stare 5 let ali manj. Se pa lahko z avtom zapeljemo precej visoko. Če imamo otroke stare 2 do 3 leta se zapeljemo do mesta, kjer asfaltirano cesto na pešpoti iz vasi Plave prečkamo. Lahko se zapeljemo tudi do zaselka Vrtače. V tem primeru je vzpon primeren za otroke starejše od treh let. Po makadamski cesti se lahko zapeljemo vse do zavetišča na Koradi tik pod vrhom, kar pa ni naš namen.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Izhodišče: 128 m

Višina: 812 m

Višinska razlika: 689 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Novo Gorico in nadaljujemo proti Tolminu. Po nekaj kilometrih vožnje zavijemo levo proti vasi Plave. Prečkamo Sočo in na prvem križišču zavijemo desno in nato še na ovinku takoj levo, oziroma gremo naravnost, na ozko cesto. Sledimo ji do cerkve nad vasjo, kjer parkiramo.

Časi: Izhodišče – Korada: 2 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Vzpon: S hojo pričnemo po cesti, ki se vzpenja ob desni strani cerkve. Pri domačiji tik nad cerkvijo se asfaltirana cesta prelevi v kolovoz. Vodi nas skozi gozd in se zmerno vzpenja. Držimo se ga kar nekaj časa in ko se višje, po približno 45 minutah hoje zoža v pešpot, pridemo do razpotja s planinskimi tablami, kjer se držimo desno.

Hodimo po široki in dobro vzdrževani gozdni cesti. Držimo se je do naslednjega razpotja na ovinku. Tu zavijemo levo na ozko pešpot. Sprva gremo preko terena, poraščenega z nizkim grmičevjem (april, 2018), nato pa ponovno pridemo v gozd. Večinoma se zmerno vzpenjamo, pot pa nas pripelje do klopi in vodnega zajetja s pipo, kjer si lahko natočimo vodo. Gremo naprej po makadamski cesti. Po morda 100 metrih hoje pridemo do zaselka Vrtače, kjer zavijemo levo med prvo in drugo hišo. Ozka pešpot nas vodi v gozd. Višje se vzpenjamo preko travnatih pobočij, pot pa se razširi v kolovoz, ki nas pripelje do asfaltirane ceste. Tu nadaljujemo desno, a že po približno 30 metrih hoje zavijemo levo na ozko pešpot. V nekaj minutah se povzpnemo do naslednjega razpotja na razglednem travnatem slemenu. S hojo nadaljujemo levo po makadamski cesti. Po približno 50 metrih nas markacija usmeri na pešpot, ki vodi zmerno v breg. V nekaj minutah se povzpnemo do cerkevice svete Gendrce. Držimo se kolovoza, ki vodi od cerkve naravnost preko razglednih in širokih travnatih pobočij Korade. Do vrha, ki ga vidimo pred sabo, imamo še dobri dve minuti hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

GPS

Panorama

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Galerija slik