Novice in dogodki
Za dodajanje v Planinsko knjižico morate biti prijavljeni. Prijavite se lahko s Facebook računom, Twitter računom ali e-mailom.

Postanite mojster planinske fotografije!

Nazaj

Mestni vrh iz Jelenovega studenca

13. september 2018

Opisana pot zasleduje naravoslovno pot Jelenov studenec. Vodi nas preko Mestnega vrha, ki je poleg Fridrihštajna zagotovo najbolj obljuden in znan vrh na Kočevskem. Tik pod sicer nerazglednim vrhom, se nahaja visoka ploščad, s katere se nam odpre razgled daleč čez gozdove Kočevskega Roga, Suhe krajine in Male gore. Lepo se vidi tudi greben Stojne proti severu in ob lepem vremenu daleč v ozadju Kamniško-Savinjske Alpe. Na vrhu je vpisna skrinjica, žig in informativna tabla.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višina: 1034 m
Višina izhodišča: 843 m
Višinska razlika: 191 m

Izhodišče: Peljemo se po regionalni cesti Ljubljana-Kočevje. V Kočevju na prvem krožnem križišču zavijemo proti Delnicam. Na prvem semaforju zavijemo desno proti Delnicam in na naslednjem levo proti Delnicam. Čez približno 100 metrov, nasproti avtobusne postaje, nas table usmerijo desno proti Športnemu parku in izhodišču planinskih poti. Na naslednjem križišču zavijemo levo in čez 20 m desno v hrib proti Slovenskemu vrhu in koči PD. Po makadamski cesti sledimo oznakam za Mestni vrh in kočo PD. Ko pridemo do Miškove koče ob naši cesti, zavijemo levo ponovno proti koči PD. Čez nekaj 100 metrov pridemo do velikega parkirišča z informativno tablo in planinskimi smerokazi, kjer parkiramo.

Časi: Izhodišče - Mestni vrh: 45 minut, krožni povratek Mestni vrh – izhodišče: 45minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali, gremo naprej po poti do le minuto oddaljene planinske koče Jelenov studenec. Nato nadaljujemo naprej po makadamski cesti mimo koče vse do zapornice, pred katero nas planinske oznake in oznake naravoslovne poti usmerijo desno na gozdno pešpot. Po sprva zmernem vzponu se pričnemo kmalu strmo vzpenjati. Strmina ne popusti vse do razgledne ploščadi. Za njo se pot položi in v dobrih 5 minutah pridemo na Mestni vrh.

Sestop: Na vrhu nadaljujemo naprej po naši poti. Hitro se pričnemo strmo spuščati. Po potrebi, še posebej v mokrem, si pomagamo tudi z rokami. Po približno 10 minutah pridemo do vznožja strmega dela in pot se skoraj povsem položi. Hodimo po široki, precej zapuščeni, gozdni cesti, ki se prične sčasoma zmerno spuščati. Pripelje nas do dobro označenega razpotja, kjer vodi pot levo proti Fridrihštajnu. Tu zavijemo ostro desno nazaj proti planinski koči. Hodimo po označenem gozdnem kolovozu, ki ščasoma preide v gozdno cesto. Te poti se držimo vse do široke makadamske ceste, kjer zavijemo desno. Po dobri minuti hoje pridemo na izhodišče.

Galerija

GPS sled

Galerija slik