Kam pa danes? Na naj planinsko pot!

Krožna pot Planina Blato – Planina pri Jezeru – Planina Dedno polje – Vrata (pod Zelnarico) – Prehodavci – Dvojno jezero – Štapce – Planina Ovčarija – Planina pri Jezeru – Planina Blato je postala #najplaninskapot 2018.

Prav nič nas ne čudi, da je pot Planina Blato – Planina pri Jezeru – Planina Dedno polje – Vrata (pod Zelnarico) – Prehodavci – Dvojno jezero – Štapce – Ovčarija – Planina pri Jezeru – Planina Blato postala naj planinska pot. Pot vodi po bohinjskih planinah, kjer še vidimo pašno živino in z njo povezano tradicijo planšarstva in sirarstva. Uživamo lahko v tipični planinski topografiji s pašniki in pastirskimi kočami, ki se izmenjuje s smrekovim gozdom.

Ko zapustimo svet planin, vstopimo v visokogorje. Po mirni dolini Za Kopico dosežemo najvišjo točko poti, to je preval Vrata pod Zelnarico. Zasavka koča na Prehodavcih je ravno na pol poti, zato jo izkoristimo za počitek. Vračamo se po priljubljeni Dolini Triglavskih jezer. Najtežji del poti je prehod čez Štapce, kjer si bomo pomagali tudi z jeklenicami. Zato ne pozabimo na čelado.  

 

Zahtevnost, oprema in časi 

Pot je okarakterizirana kot lahka do zahtevna označena pot. Potrebujemo običajno pohodno opremo in čelado pa tudi dereze in cepin. Ker gre za visokogorje, je lahko tudi v poletnih mesecih na določenih odsekih sneg. 

 

Višina izhodišča (Planina Blato): 1147 m 
Najvišja točka (Vrata pod Zelnarico): 2190 m 

 

Časi: 

  • Planina Blato – Koča na Planini pri Jezeru: 1 h
  • Koča pri Planini pri Jezeru – Planina Dedno polje – Vrata pod Zelnarico – Zasavska koča na Prehodavcih: 4 h
  • Zasavska koča na Prehodavcih – Koča pri Triglavskih jezerih: 2 h 15 min
  • Koča pri Triglavskih jezerih – Štapce – Planina Ovčarija – Koča na Planini pri Jezeru 2 h 30 min.
  • Koča na Planini pri Jezeru – Planina Blato: 1 h

 

Izhodišče

Avtocesto Ljubljana – Jesenice zapustimo na izvozu Lesce. Peljemo se proti Bledu in naprej do Bohinjske Bistrice. Peljemo naprej do Ribičevega laza, v križišču zavijemo desno za Staro Fužino. Tam v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo v smer Planina Blato, Planina Vogar in Dolina Voje (sledimo zelenim napisom). Plačamo cestnino in parkirnino ter pot nadaljujemo do križišča, kjer zavijemo levo. Peljemo se nekaj časa, v naslednjem križišču zavijemo desno. Prispemo do parkirišča na Planini Blato. 

 

Opis poti

Po širokem kolovozu sledimo smerokazom za Planino pri Jezeru. Na prvem razpotju nadaljujemo levo (naravnost je za Planino v Lazu). Hodimo skozi smrekov gozd. Z desne se pridruži pot s Planine Vogar. Prečimo strm usek in hodimo skozi gozdnato dolino Pungrat. Pot zavije desno, nato pa se položi. Kmalu prispemo do planinske koče na Planini pri Jezeru. 


Na razpotju sledimo desno oznakam za Dedno polje (leva pot vodi na Planino Viševnik in Pršivec). Pot se zložno vzpenja. V pol ure pridemo do Planine Dedno polje. Na razpotju ob robu Dednega pola sledimo smerokazom za preval Vrata, Hribarice in Prehodavce. 

 

Smrekov gozd se počasi umika ruševju in skalnatim travnikom. Hodimo pod pobočjem Kopice ter Male in Velike Zelnarice na desni in Prvega, Srednjega in Zadnjega Vogla na levi po dolini, ki se imenuje Za Kopico. Za nami sta Velika in Mala Tičarica. Pot se vseskozi zmerno vzpenja in polaga, dokler ne dosežemo prevala Vrata (Vratca) pod Zelnarico. To je tudi najvišja točka s 2190 m višine. 

 

Foto: Ivi Čepin

 

Na razpotju v Vratih se nam z leve pridruži pot s Štapc, ki je vodila čez Tičarice, mi pa nadaljujemo pot naprej proti Hribaricam in Prehodavcem. Pot se najprej spusti, potem pa spet dviga. Prečimo melišča, tudi v poletnih mesecih so tukaj možne zaplate snega. Na razpotju na Hribaricah gremo levo za Zasavsko kočo na Prehodavcih. Pri Zelenem jezeru se nam pridruži pot, ki vodi po Dolini Triglavskih jezer. Obhodimo Rjavo mlako in po krajšem vzponu dosežemo kočo, kjer se spočijemo.

 

Pot bomo nadaljevali po Dolini Triglavskih jezer. Sledimo oznakam za Kočo pri Triglavskih jezerih mimo Rjave mlake in Zelenega jezera. Tukaj na razpotju zavijemo desno in zapustimo pot od Hribaric, od koder smo prišli. 

 

Sledimo poti, ki se zmerno spušča. Četrto, Veliko jezero (Ledvica) obhodimo po desni strani po melišču pod Zelnarico. Za četrtim jezerom dosežemo majhen preval. Nadaljujemo po lepi Dolini Triglavskih jezer in občudujemo živopisano gorsko cvetje. Prečimo krajši pas redkega gozda, kjer se z desne pridruži pot z Velikega Špičja. Še vedno se zmerno spuščamo in dosežemo umetno jezerce Močivec za Kočo pri Triglavskih jezerih. 

 

Na levi strani Dvojnega jezera pod kočo se bomo na razpotju usmerili levo na Štapce (desno vodi pot za Črno jezero). Pot se močno vzpenja, najprej po strmem travniku in zarasli melini, potem pa v skali. Ob hoji si pomagamo z jekleno vrvjo. Mestoma je na voljo tudi lestev. Preplezamo prelaz Štapce (1851 m). Nato se spustimo skozi macesnov gozd in nadaljujemo do Planine Ovčarija. Na razpotju izberemo smer Planina Dedno polje. Od tam sledimo isti poti do Planine Blato, po kateri smo prišli. 

 

Oglejte si posnetek z naj planinske poti. Pretekel in posnel jo je Miro Kregar. Miro je tekel v nasprotni smeri, kot je opisano zgoraj.