Gradišče nad Višnjo Goro

Izlet po prijetnih dolenjskih gričih.

Gradišče nad Višnjo Goro je manj znan vrh, preko katerega vodi izvrstna in zelo slikovita Pot dveh slapov, ki povezuje slap na potoku Kosci in slapove na potoku Višnjici. Do njih se spustimo s Kuclja, drugega, oziroma zadnjega vrha na Poti dveh slapov, če s hojo pričnemo pri Kosci. 

Zanimivosti in zgodovina


Gradišče je en sam prostran in valovit košni pašnik, ki se proti zahodu in jugu mehko spušča proti dolini. Najlepši razgled se odpre na mestu, kjer se po laični presoji vidijo ostanki zidovja izginule starodavne naselbine, po kateri je vrh dobil svoje ime. Tu se tik pod vrhom sicer sorazmerno položen travnik prelomi navzdol proti zahodu, na prelomu pa lahko opazimo tudi nekaj kamenja, ki ga drugje na travniku ne bomo našli. 
Od tu se zelo lepo vidi zlasti proti Krimskemu hribovju ter proti sosednjemu Polževu na drugi strani dolenjske avtoceste. Do vrha, ki ga označuje visok lesen križ, nas preko travnika pripelje stezica in je od ostankov gradišča oddaljen manj kot minuto hoje.

Zahtevnost in oprema


Izlet je primeren za otroke stare 4 do 5 let. Pot na Gradišče je primerna tudi za vroče poletne dni, saj velik del poti hodimo po hladni grapi potoka Kosca. Če želimo Gradišče nad Višnjo Goro obiskati tudi z otroki, ki so komaj shodili, se lahko preko Višnje Gore zapeljemo do vasi Vrh pri Višnji Gori, kjer na ustreznem mestu parkiramo. Iz vasi imamo do vrha 15 do 20 minut zmerne hoje, ki jo bodo zmogli tudi otroci stari 2 do 3 leta. Mlajšim po potrebi pomagamo pri hoji. 


Višina in čas


Višina: 366 m 
Višina izhodišča: 706 m
Višinska razlika: 304 m
Časi: Izhodišče - slap Kosca: 30 minut, slap Kosca - Gradišče nad Višnjo Goro: 30 minut, skupaj 1 ura. 

 


Kako do izhodišča? 


Vozimo se po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Višnjo Goro. Na prvem križišču gremo levo pod avtocesto. Za njo naša cesta zavije desno. Držimo se je vse do velike župnijske cerkve na križišču. Tu zavijemo desno in se spustimo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo po neprednostni cesti. Ceste se držimo vse do naselja Stari trg. Približno 100 m za tablo, ki označuje kraj, pridemo do križišča s prometnim ogledalom, tablo za slap Kosca ter planinsko markacijo. Zavijemo levo in čez slabih 100 metrov parkiramo desno ob cesti in potoku Kosca. 


Vzpon


S hojo pričnemo po makadamski cesti, ob kateri smo parkirali. Držimo se je do električne omarice z narisanim levim smerokazom.  Stopimo na kolovoz, ki se zložno vzpenja. Sprva nas vodi skozi gozdiček, nato pa ob robu gozda in širokih njivah. Višje pridemo ponovno v gozd in do potoka Kosca, ki ga večkrat prečkamo preko manjših brvi. Kolovoz se v nadaljevanju zoža v pešpot in potok še zadnjič prečkamo. Takoj za potokom je razpotje, levo težja pot in desno lažja pot. Odločimo se za lažjo. Pot je utrjena z nekaj strmimi stopnicami, nato pa se obrne levo in prične vzpenjati prečno v pobočje. Pripelje nas do visokih in strmih stopnic. Mimo njih se sprehodimo do vznožja prvega slapa nekaj metrov stran. Nato se povzpeno po stopnicah nad slap do klopi. Mimo nje vodi pot do izvira potoka, ki pa se hitro izgubi v gostem podrastju.

 

Prečkamo potok in s hojo nadaljujemo po dobro nadelani pešpoti, ki se počasi prečno vzpenja v gozdnat breg visoko nad grapo potoka Kosca. Držimo se ves čas naravnost. Višje, ko se teren položi,  pridemo mimo travnikov v naselje Vrh. Tu gremo naravnost med hišami in ko pridemo do asfaltirane ceste zavijemo desno navzgor. Cesta nas vodi mimo Turizma Habjan, za katerim zavijemo levo na kolovoz, oziroma na ozko makadamsko cesto. Vzpenja se mimo visokega radijskega oddajnika. Vodi nas ob desnem robu obsežnih in razglednih travnikov. Višje, že tik pod vrhom, nas stezica vodi mimo skromnih ostankov nekdanjega gradišča, kjer se odpre najlepši razgled na celotni pot. Od tu vidimo manj kot minuto hoje oddaljen visok lesen križ na koncu travnika, ki označuje vrh Gradišča. Ob njem se nahaja vpisna skrinjica in klopca.


Sestop


Na izhodišče se vrnemo po isti poti.
Povezava do GPS sledi: GPS sled
 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.