Polževo

Na poti bomo šli mimo 26 tabel gozdne učne poti Po sledeh višnjanskega polža.

Opisan družinski izlet sledi prvi polovici Jurčičeve poti in gozdni učni poti Po sledeh višnjanskega polža. Legenda pravi, da so v 5. stoletju višnjegorski grofi rešili mladega beneškega plemiča, ranjenega v boju s Huni. V zahvalo so prejeli zlatega polža in ga podarili svojim meščanom. Polž je izginil in razočarani  meščani so dali narediti novega. Da ne bi še ta izginili, so ga priklenili na verigo. Zaman, tudi za njim se je izgubila vsaka sled.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je zaradi svoje dolžine primeren za otroke stare 4 do 5 let. Pot je dobro označena in z orientacijo nimamo težav. Na poti bomo šli mimo 26 tabel gozdne učne poti Po sledeh višnjanskega polža in se podučili o številnih drevesnih vrstah.

 

Višina in čas

Višina: 630 m
Višina izhodišča: 384 m
Višinska razlika: 246 m
Časi: Izhodišče - cerkvica Sveti Duh nad Polževim - 1 ura 30 minut.

 

Kako do izhodišča? 

Peljemo se po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Višnjo Goro in se zapeljemo v staro središče naselja, kjer parkiramo.

 

 

 

Vzpon: 

Parkiramo v središču Višnje Gore. Stopimo proti stari osnovni šoli in za njo zavijemo levo navzgor. Hitro pridemo v gozd in se pričnemo vzpenjati po široki in dobro shojeni pešpoti, opremljeni s številnimi učnimi tablami. Ko se višje pot nekoliko položi, nas smerokaz opozori na bližnje razvaline Starega gradu. Hitro zatem pridemo do makadamske ceste, kjer nadaljujemo naravnost in sledimo oznakam gozdne učne poti.

 

Pot nas pripelje do asfaltirane ceste tik pred vasjo Pristava. Te ceste se držimo naravnost do konca vasi, naprej skozi gozd pa makadamske ceste, ki nas pripelje do naslednje vasi Zavrtače. Gremo skozi vas in na križišču za vasjo nadaljujemo proti Polževemu. Za hotelom Polževo se povzpnemo na vrh majhnega smučišča, od tam pridemo v dobri minuti do cerkvice Svetega Duha, ki je naš cilj.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

grad, Dolenjska