Štefanja gora

Štefanja gora je priljubljen vrh že od nekdaj.

Na njem se nahaja cerkvica Svetega Štefana, katere prednica je bila postavljena v daljnem 12. stoletju. Razlogi za veliko obiskanost hriba nad Adergasom so danes verjetno drugačni kot nekoč, ampak rezultat, to je dobro počutje, je isti.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet na Štefanjo goro je primeren za otroke, stare 3 do 4 leta. Orientacija je lahka, pot pa široka, dobro nadelana in označena.


Višina in čas

Višina: 748 m
Višina izhodišča: 429 m
Višinska razlika: 319 m
Časi: Izhodišče v Adergasu – Štefanja gora - mimo šterne 60 minut. Krožen povratek mimo klopic 45 minut.


Kako do izhodišča?

Peljemo se po gorenjski avtocesti, ki jo zapustimo na izvozu za Vodice in Cerklje na Gorenjskem. V Vodicah na semaforiziranem križišču zavijemo proti Cerkljam na Gorenjskem. V Spodnjem Brniku v krožišču ponovno nadaljujemo proti Cerkljam. Tu se peljemo skozi naselje in nato proti gradu Strmol in Adergasu. V naselju Trata zavijemo desno proti Adergasu, do katerega nas loči manj kot kilometer vožnje.


Vzpon:

Iz parkirišča pred veliko cerkvijo v Adergasu gremo naprej po cesti ob levem samostanskem obzidju. Na koncu prvega ovinka nas kažipot usmeri desno na gozdno pešpot. Označena pot nas pripelje do gozdne ceste, kjer nadaljujemo desno. Na razpotju s kužnim znamenjem zavijemo na levo pot, ki nas pelje mimo Šterne.


Pot je široka, dobro nadelana in označena z markacijami. Ko pridemo na sleme Štefanje gore, se držimo desno. Hitro pridemo do široke travnate planote, preko katere se spustimo do domačije Pr Mežnarju. Od tu se v dobri minuti povzpnemo na vrh Štefanje gore.

 

 


Spust:

Do kmetije Pr mežnarju se vračamo po isti poti. Nato nadaljujemo naravnost po asfaltni cesti. Držimo se je vse do obsežnih travnikov, kjer zavijemo desno na kolovoz. Sledimo mu naravnost vse do roba gozda, kjer nas kažipot usmeri proti Adergasu.
Hodimo po dobro nadelani in označeni gozdni pešpoti. Ko gremo mimo klopc se odprejo široki razgledi na Savsko ravan. Nižje se pot razširi in nas hitro pripelje do razpotja s kužnim znamenjem. Od tu se na izhodišče vrnemo po isti poti.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled
 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Gorenjska