Osrenca iz Javorja

Osrenca je ves čas skrita pred našim pogledom.

Osrenca je manj znan vrh v Posavskem hribovju in le stežka si jo bomo ogledali iz doline, čeprav se občina Šmartno pri Litiji ponaša, da je njen najvišji vrh. Vedno je kaj v napoto, hrib, drevje... Mimo nje tudi ne vodi nobena prometna pot, le makadamska cesta in kolovozi namenjeni izkoriščanju gozdov na njenih pobočjih. Še najbližja je cesta, ki gre mimo Bogenšperka, a je Osrenca prav tako ves čas skrita pred našim pogledom. Če vemo kam pogledati, jo bomo ugledali na poti na Obolno.

Zahtevnost in oprema

Na Osrenco iz Javorja vodi lahka označena pot. Potrebujemo običajno pohodniško opremo. Za vzpon so primerni vsi letni časi.

 

Višina in čas

Višina: 710 m

Višina izhodišča: 548 m

Višinska razlika: 162 m

Časi: Izhodišče - Osrenca 45 minut, krožni povratek - izhodišče 45 minut.

 

Kako do izhodišča? 

Po zasavski cesti se iz smeri Ljubljana zapeljemo v Litijo. Prečkamo reko Savo in se zapeljemo do krožnega križišča na robu naselja, kjer sledimo oznakam za Šmartno v Litiji. Tu nadaljujemo naprej proti Bogenšperku. Ko se peljemo mimo gradu postanemo pozorni na prometni smerokaz, ki nas čez nekaj sto metrov usmeri desno proti Javorju. Zapeljemo se preko naselja in parkiramo ob stari osnovni šoli.

 

Vzpon: 

Pri šoli gremo levo po makadamski cesti. Držimo se je kar nekaj časa, pripelje pa nas do zaselka Felič vrh. Nad zadnjo domačijo, na razglednem travniku, stopimo do cerkvice in se povzpnemo na njen turn. Tu se odpre razgled na velik del Dolenjske. Nato s hojo nadaljujemo naprej po cesti, ki je občasno zelo razgledna. Pot nas višje vodi skozi zaselek Gornji Vrh. Ceste se držimo vse do zadnje domačije desno v naselju, kjer se prelevi v kolovoz, ki nas preko travnika vodi v gozd. Po kratkem spustu se pot vzpne in nas pripelje do razgledne poseke, kjer se držimo roba gozda. Sledimo planinskim markacijam, ki nas v slabih desetih minutah pripeljejo preko dveh razpotij in mimo vodnega zajetja na vrh Osrence.

 

 

 

Spust: 

Z vrha stopimo nekaj korakov nazaj in zavijemo ostro levo na ozko pešpot. V slabi minuti se spustimo na gozdni kolovoz, kjer nadaljujemo desno. Pot nas sprva vodi po grebenu. Gremo mimo bližnjice do Javorja, a se še naprej držimo naše poti. Nižje se obrne desno in kmalu se nam pred razpotjem priključi prej omenjena bližnjica, sicer Panoramska pot Javorje. V nadaljevanju se držimo markacij, ki nas skozi gozd pripeljejo do makadamske ceste. Tu nadaljujemo desno, držimo pa se je vse do izhodišča.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Dolenjska