Jurjev hrib

Pot nas vodi skozi hrastov gozd, ki nudi svežino v vročih poletnih dneh.

Na pobočjih Jurjevega hriba nad Debelim rtičem se nahaja Resslov gaj. Posvečen je Josefu Resslu, češkemu izumitelju ladijskega vijaka, ki je svoje delo posvetil tudi ponovni pogozditvi Istre in Krasa. Pot nas vodi skozi hrastov gozd, ki nam nudi umik pred priobalnim vrvežem in svežino v vročih poletnih dneh.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je primeren za otroke stare od 2 do 3 leta. Sprehod po Resslovem gaju oziroma preko Jurjevega hriba je kratek in večinoma položen. Na posameznih bolj strmih vendar kratkih predelih jim po potrebi pomagamo z nošenjem.

 

Višina in čas

Višina: 109 m

Časi: Krožna pot 1 ura.

 

Kako do izhodišča?

Peljemo se po avtocesti Ljubljana - Koper. Zapustimo jo na izvozu za Ankaran in Škofije. Nadaljujemo proti Ankaranu. Približno 500 metrov za tablo, ki označuje konec Ankarana direktno nasproti vhoda v zdravilišče Valdoltra, zavijemo na prvo cesto ostro desno. Peljemo se mimo hotela Docco v breg po Razgledni cesti. Ovinkasta cesta nas pripelje do Barižona in do prvega križišča s stop tablo. Tu zavijemo levo in ko pridemo v gozdiček parkiramo na desni strani ceste na manjšem urejenem parkirišču. 

 

 

 

Vzpon:

Peš gremo naprej po cesti, po kateri smo se pripeljali. Po nekaj 10 metrih hoje pridemo do učne table Resslovega gaja, kjer zavijemo desno. Na prvem razpotju pešpoti nadaljujemo levo po južnih pobočjih Jurjevega hriba. Hodimo mimo učnih tabel z imeni dreves. Pot nas po približno 20 minutah hoje od izhodišča pripelje do asfaltirane ceste in križišča. Tu se nahaja največji strnjeni oljčni nasad pri nas. Do tu je bila hoja povsem položna.

 

Nadaljujemo  desno navzgor po sprva dokaj strmi in široki pešpoti, ki pa se hitro položi. Vodi nas preko Jurjevega hriba, kjer se pričnemo zložno spuščati. Kmalu pridemo do prvotne poti po kateri se vrnemo na izhodišče.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Primorska