Sveti Lovrenc pod Storžičem

Od cerkvice se nam bo odprl čudovit razgled na Storžič in sosednje vrhove.

Sveti Lovrenc nad Bašljem ali pa pod Storžičem je le ena izmed petih cerkvic, ki so v približno pet kilometrov dolgi zračni liniji posejane pod visokimi pobočji Storžiča in sosednjih vrhov. Postavljene so ravno prav visoko, da ne moremo govoriti, da so previsoko, po drugi strani pa spet dovolj visoko, da do njih ne zaidejo navade iz doline, ki ne sodijo v nebo kipeči gorski svet.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je primeren za otroke stare od 3 do 4 leta. Na posameznih mestih, kjer je hoja nekoliko strmejša jim po potrebi pomagamo z nošenjem. 

 

Višina in čas

Višina: 892 m

Višina izhodišča: 516 m

Višinska razlika: 376 m

Časi: Izhodišče - Sveti Lovrenc 60 minut.

 

Kako do izhodišča?

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Kranj vzhod in nadaljujemo proti Preddvoru in Zgornjemu Jezerskemu. V Tupaličah zavijemo levo in se peljemo preko Preddvora, kjer nadaljujemo proti Bašlju in Bregu. Peljemo se do Bašlja, kjer sledimo oznakam desno za Sveti Lovrenc in na naslednjem manjšem križišču zopet desno proti Gamsovi poti. Po ozki cesti se peljemo do parkirišča pred kočo-gostiščem pri tabli Gamsove poti. 

 

 

 

Vzpon:

S hojo pričnemo po makadamski cesti ob kateri smo parkirali. Hitro pridemo do igrišča in takoj za njim na levi strani ceste do pešpoti na katero nas usmeri oznaka Gamsove poti.  Po morda 10 minutah hoje pridemo do roba travnika, ki ga prečkamo do makadamske ceste. Iz nje takoj zavijemo desno v gozd.

 

Pešpot nas pripelje do široke gozdne ceste. Prečkamo jo in nadaljujemo naprej v gozd. Ponovno pridemo do široke gozdne makadamske ceste. Gremo levo in hitro že po nekaj metrih zavijemo desno nad cesto v gozd. Sledimo pešpoti, ki nas pripelje do več planinskih smerokazov in razcepov poti. Sledimo oznakam za cerkev Svetega Lovrenca, ki nas pripeljejo do naslednjega razcepa pešpoti z razpelom. Tu ponovno sledimo oznakam za Svetega Lovrenca. Kmalu pridemo do gozdne ceste in za njo do roba gozda pod cerkvijo, ki je od nas oddaljena le še nekaj minut hoje preko travnatih pobočij.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Gorenjska