Špičasti vrh

Na Špičastem vrhu se nahaja razgledni stolp in nekaj klopic.

Če gledamo na Špičasti vrh iz Zadloškega polja, ga zlahka spregledamo. Je neizrazit, poraščen z gozdom in naključni obiskovalec, željan hoje, bi zlahka izbral katerega od sosednjih vrhov. Z razglednega stolpa najprej opazimo težko prehodna in odmaknjena prostranstva visokega Trnovskega gozda. Če se sonce nenadoma skrije za oblake, nepregledna preproga dreves nič kaj prijazno potemni in šele odsev sonca v Jadranskem morju daleč na zahodu pomiri bujno domišljijo.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je primeren za otroke stare od 3 do 4 leta.

 

Višina in čas

Višina: 1128 m

Višina izhodišča: 721 m

Višinska razlika: 407 m

Časi: Izhodišče  - Špičasti vrh 1 ura in 30 minut.

 

Kako do izhodišča?

S primorske avtoceste zavijemo proti Logatcu, kjer nadaljujemo proti Idriji in Črnemu vrhu. V Godoviču nasproti pošte zavijemo proti Ajdovščini, Colu in Črnemu vrhu. V Črnem vrhu na prvem odcepu nadaljujemo desno proti Zadlogu. Ko pridemo do zaselka z nekaj hišami imenovanega Na sredi, zavijemo levo proti Špičastemu vrhu. Nanj nas opozarjajo oznake. Parkiramo čez približno 50 metrov ob nedokončanem nogometnem igrišču.

 

 

 

Vzpon:

S hojo nadaljujemo po cesti, po kateri smo se pripeljali. Oznake nas pripeljejo do travnika. Prečkamo ga po slabo vidnem kolovozu vse do nekaj 100 metrov oddaljenega gozdnega roba. Nadaljujemo naprej v gozd sedaj po dobro ohranjeni gozdni cesti. Sledimo ji vse do naslednje širše gozdne ceste, kjer nadaljujemo levo. Pripelje nas do širokega travnatega prelaza, kjer je križišče več poti. Nadaljujemo desno po slabše vidnem kolovozu, ki nas hitro pripelje v gozd na ožjo gozdno cesto. Sledimo ji vse do Špičastega vrha, kjer se nahaja razgledni stolp in nekaj klopic.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

razgledni stolp, Primorska