Slatnik

Del poti je občasno neoznačen, vendar ves čas dobro nadelan in z orientacijo ne bomo imeli težav.

Slatnik se nahaja na travnati planoti nad Soriško planino. Pot nas vodi mimo vojašnice in številnih bunkerjev nekoč utrjene meje med staro Jugoslavijo in Italijo. Le-ti bodo zagotovo pritegnili pozornost otrok. Previdno si jih lahko ogledamo.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je zaradi občasno bolj strme poti, zlasti med spustom, primeren za otroke, stare od 4 - 5 let. Mlajšim po potrebi pomagamo z nošenjem. Del poti je občasno neoznačen, vendar ves čas dobro nadelan in z orientacijo ne bomo imeli težav.  

 

Višina in čas

Višina: 1609 m

Višina izhodišča: 1278 m

Višinska razlika: 331 m

Časi: Izhodišče - Slatnik-jugovzhodni vrh 1 ura 30 minut. Slatnik-jugovzhodni vrh - izhodišče 45 minut.

 

Kako do izhodišča?

Vozimo se preko Škofje Loke, Železnikov in naprej preko Zalega Loga. Ko pridemo do odcepa za Sorico in Bohinj, zavijemo desno v klanec. Te ceste se držimo do širokega prelaza Bohinjsko sedlo, kjer je tudi Soriška planina. V primeru, da je cesta desno zaprta se peljemo levo do zaselka Podbrdo, kjer za serpentinama zavijemo desno proti Sorici in Bohinju. Vozimo se do širokega Bohinjskega sedla, kjer parkiramo.

 

 

 

Vzpon:

S širokega parkirišča gremo mimo spodnje Brunarice in za njo mimo spodnje postaje smučarske žičnice Slatnik. Žičnici sledimo do Litostrojske koče, kjer zavijemo desno proti leseni trikotni hiški z rdečim križem. Od tu sledimo obledelim markacijam na drevesih nad hiško. Višje nas pot pripelje v gozd.

 

Nad gozdom hodimo po dolinici z gostim podrastjem. Pozorni smo na razpotje, kjer zavijemo desno. Pot nas pripelje na sleme, kjer nadaljujemo levo proti severozahodnemu vrhu Slatnika. Iz vrha se vrnemo do mulatjere pod njim in nadaljujemo desno. Na prvem razpotju sledimo obledeli oznaki za Slatnik - jugovzhodni vrh. Držimo se naše pešpoti, ki nas v slabih 15 minutah pripelje na cilj. 

 

Spust:

Vračamo se naprej po ozkem grebenu Slatnika. Stezica nas vodi po strmih travnatih pobočjih nad Soriško planino. Ko pridemo do prelaza med Lajnarjem in Slatnikom zavijemo levo v gozd. Pot se občasno dokaj hitro spušča in je precej peščena, zato se moramo nekoliko paziti zdrsa. Iz gozda hitro pridemo nad smučišča Soriške planine preko katerih se vrnemo na izhodišče.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

planinska koča, Gorenjska