Bevkov vrh

Bevkov vrh je najvišja grba širokega in dolgega hrbta med Idrijo in Žirmi.

To je svet odmaknjenih gorskih kmetij, razglednih pašnikov, zavitih kolovozov in velikega razvodja. Po njegovih strmih in zahodnih pobočjih se vode stekajo v Idrijco in Jadransko morje, po njegovih vzhodnih  pobočjih pa v Soro in naprej proti Črnemu morju.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je primeren za otroke stare od 4 do 5 let. Pri kapelici pod Bevkovim vrhom so klopi, vpisna skrinjica in žig. Navdušili nas bodo tudi široki razgledni pašniki in pogled na osamljene gorske domačije.

 

Višina in čas

Višina: 1051 m

Višina izhodišča: 592 m

Višinska razlika: 459 m

Časi: Izhodišče - Bevkov vrh 1 ura 30 minut.

 

Kako do izhodišča?

Opisan je en izmed številnih možnih dostopov do izhodišča, primeren zlasti za tiste, ki prihajajo iz osrednjega ali vzhodnega konca Slovenije.

 

Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu za Vrhniko. Na prvem semaforju zavijemo levo in čez približno 200 metrov desno proti Horjulu. Peljemo se preko Stare Vrhnike in še naprej do križišča za Podlipo in Smrečje. Peljemo se do vasi Podlipa ter se povzpnemo do prevala v vasi Smrečje, kjer nadaljujemo naprej do Žiri.

 

Tu na križišču z regionalno cesto zavijemo desno in nadaljujemo proti Cerknemu. Čez nekaj kilometrov takoj, ko prečkamo most čez reko Soro zavijemo levo. Nadaljujemo preko Hobovš do Sovodnja, kjer v naselju parkiramo na velikem parkirišču pri trgovini na levi strani ceste.

 

 

 

Vzpon:

S parkirišča gremo levo mimo zadružnega doma. Takoj za domom zavijemo desno na ožjo, nekoliko skrito asfaltirano cesto. Pot nas višje vodi mimo domačije tik ob cesti in hitro za njo desno na gozdni kolovoz, kamor nas usmeri planinski smerokaz. Višje se dvignemo nad gozd in gremo preko "dvorišča" domačije.

 

Za hišo nadaljujemo desno po lokalni asfaltirani cesti, a jo že po dobrih 100 metrih zapustimo. Hodimo po razglednih kolovozih, vodstvo pa prepuščamo planinskim smerokazom. Ko pridemo na vrh strmega travnika, sledimo markaciji naprej v gozd. Po slabo nadelani pešpoti hodimo skozi gosto podrast. Pot je občasno slabše vidna, a se teren višje zoži v širok greben, kjer pešpoti lažje sledimo in tudi markacije postanejo pogostejše. Skozi gozd jim v zmernem vzponu sledimo vse do Bevkovega vrha.

 

Z vrha sledimo oznaki za kapelico, 10 minut. Skozi gosto podrast hitro pridemo na plano. S hojo nadaljujemo naravnost po hrbtu širokega travnika. Spustimo se na neizrazit preval, kjer gremo naprej desno po manj vidnem in položnem kolovozu. Vodi nas ob robu gozda in nad strmim travnikom. Ko prične rob gozda zavijati desno navzdol, zavijemo levo. Že po nekaj 10 metrih hoje pridemo do naslednjega travnika, kjer že vidimo kapelico. Do nje imamo še nekaj minut hoje preko razglednih pašnikov.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Notranjska