Kobariška zgodovinska pot

Obiščite muzej 1. svetovne vojne, razvaline gradu in slap.

Opisan izlet sledi Kobariški zgodovinski poti. Popelje nas daleč v preteklost, mimo mnogih še živih spominov na Soško fronto in vse do starodavnega Tonocovega gradu, ostankov utrjene poznoantične naselbine. Še dlje v preteklost, tokrat geološko, nas popelje s svojo temačno dvorano slap Kozjak. Vnel bo tudi tiste, ki jih je bogata zgodovina Kobariškega pustila hladne.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko neoznačeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je primeren za otroke stare od 3 do 4 leta. Če gremo samo do Tonocovega gradu, je izlet primeren za otroke stare od 2 do 3 leta. Otroke bo navdušil muzej 1. svetovne vojne poleg cerkve svetega Antona Podovanskega, razvaline Tonocovega gradu na razgledni vzpetini, brv čez reko Sočo, atraktiven slap Kozjak in številne jame in rovi na poti do njega.

 

Višina in čas

Višina: 412 m

Višina izhodišča: 220 m - najnižja točka na poti

Časi: Izhodišče - Tonocov grad 1 ura, Tonocov grad - slap Kozjak 30 minut

 

Kako do izhodišča?

Če prihajamo iz tolminske smeri, se zapeljemo skozi Kobarid in v centru mesta zavijemo proti Italiji in Robiču. Na prvem križišču zavijemo levo in parkiramo takoj za velikim kulturnim domom.

 

 

 

Vzpon:

S parkirišča gremo do centra mesta. Na velikem križišču prečkamo cesto in nadaljujemo naravnost. Hitro pridemo do oznake za Kobariško zgodovinsko pot, ki nas vodi naprej po asfaltirani cesti, ki se zložno vzpenja nad mesto. Pripelje nas do cerkve svetega Antona Padovanskega in velike kostnice italijanskih vojakov.

 

Vrnemo se do začetka velikega parkirišča pred cerkvijo in nadaljujemo po makadamski pešpoti. Mimo cerkve pridemo v gozd, kjer nas oznaka Kobariške zgodovinske poti usmeri levo na ožjo pešpot. Kar nekaj časa hodimo naravnost. Pripelje nas do potoka, ki ga prečkamo. Kmalu za potokom nas oznake usmerijo desno na ožjo in bolj strmo pešpot, ki nas v nekaj minutah pripelje na Tonocov grad.

 

Od Tonocovega gradu se vračamo po isti poti, a le do prvega razpotja. Tu zavijemo desno navzdol proti Soči. Pot se prične hitro strmo spuščati. Zadnji del prehodimo po atraktivnih betonskih stopnicah, vsekanih v skalo in varovanih z jeklenico. Pripeljejo nas do regionalne ceste. Prečkamo jo in se pričnemo spuščati po strmih lesenih stopnicah. Nižje se pot položi in nas vodi po vojaškem betonskem jarku. Pripelje nas do ozke makadamske ceste, kjer nadaljujemo desno. Kmalu pridemo do nekdanjih vojaških objektov, mimo katerih se spustimo do reke Soče. Prečkamo jo po dolgi brvi. Na drugem bregu reke nadaljujemo levo po široki in udobni pešpoti. Držimo se je vse do slapa Kozjak, ki ga dosežemo v približno 20 minutah. 

 

Spust:

Do brvi čez reko Sočo se vračamo po isti poti. Pri brvi nadaljujemo naprej po naši poti in ne prečkamo reke. Držimo se je vse do lokalne asfaltirane ceste in kampa Koren. Tu nadaljujemo desno. Cesta nas pripelje do Napoleonovega mostu. Prečkamo ga in nadaljujemo levo. Pot nas pripelje v Kobarid, kjer nadaljujemo naravnost v stari del mesta preko katerega se vrnemo na izhodišče.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

slap, grad, Primorska