Planina v Lazu

Odkrili boste pravljično prvobitnost planine s številnimi pastirskimi kočami.

Planina v Lazu se nahaja visoko v gorah in je s treh strani obdana z dvatisočaki. S svojimi številnimi pastirskimi kočami je ohranila pravljično prvobitnost. Tu se je čas ustavil. Ko govorimo o preteklosti te planine, lahko le rečemo: "Nekoč pred davnimi časi ...".

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet do planine v Lazu je primeren za otroke stare od 3, 4 leta. Otroke bo navdušila pravljična prvobitnost planine s številnimi pastirskimi kočami.

 

Višina in čas

Višina: 1560 m
Višina izhodišča: 1147 m
Višinska razlika: 413 m
Časi: Izhodišče na planini Blato - planina v Lazu 1 ura 30 minut.

 

Kako do izhodišča? 

Z gorenjske avtoceste zavijemo proti Lescam. Skozi Bled se vozimo proti Bohinjski Bistrici. V Ribčevem lazu pri Bohinjskem jezeru zavijemo desno proti Stari Fužini. Tu v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto proti planini Blato. Cesta nas pripelje do mesta, kjer plačamo vstopnino in se odpeljemo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo. Nato naredimo kar nekaj kilometrov do naslednjega križišča, kjer zavijemo desno proti planini Blato - naravnost je planina Vogar. Naši cesti sledimo do parkirišča pred planino Blato, kjer parkiramo.

 

 

 

Vzpon: 

Po cesti, ob kateri smo parkirali, gremo do oznak, ki nas usmerijo levo na ozko gozdno cesto. Sledimo ji vse do prvega razpotja, kjer gre levo pot proti Planini pri jezeru, mi pa gremo desno po kolovozu proti planini v Lazu. Še vedno položen kolovoz počasi preide v široko gozdno pešpot, ki se prične precej strmo vzpenjati. 

 

Pot sledi terenu in se občasno nekoliko položi. Višje pridemo do vznožja visokih in gladkih sten za katerimi vstopimo v ozko grapo. Za grapo se pot obrne levo in prične počasi spuščati. Od tu v pretežno zložnem spustu kmalu pridemo do planine v Lazu.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

jezero, planina, Gorenjska