Kršičevec

Otroke bodo navdušili metulji in tudi razgled, ki se odpre na vrhu.

Kršičevec je travnat in razgleden vrh na vzhodnem robu Javornikov. Pot nas vodi mimo pašnikov in preko travnatih pobočij, ki se mešajo z nizkim grmičevjem in gozdom. Na vrhu nas bodo pozno poleti pričakali številni metulji lastovičarji. Prav nič niso plašni in nehote nas silijo, da tekamo za njimi.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Otroke bodo navdušili metulji in tudi razgled, ki se odpre na vrhu.

 


Višina in čas

Višina: 1092 m

Višina izhodišča: 704 m

Višinska razlika: 388 m

Časi: Izhodišče - Kršičevec 1 ura 30 minut.

 

Kako do izhodišča? 

Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu za Postojno in Ilirsko Bistrico. Zapeljemo se do Pivke, kjer nadaljujemo proti Knežaku do vasi Parje. Tu zavijemo levo za Juršče (tudi Jurišče) in Palčje. Zapeljemo se do središča vasi Juršče, kjer parkiramo pri informativnih tablah pred spomenikom. 

 

Foto: Miro Kregar

 


Vzpon: 

Po ozki asfaltirani cesti gremo mimo NOB spomenika. Cesta za zadnjimi hišami postane makadamska in nas vodi ob ovčarski ogradi. Za njo nadaljujemo naprej po slabšem kolovozu. Pozorni smo na markacijo, ki nas  usmeri levo na ozko pešpot, ki ji sledimo naravnost vse do roba gozda. 


V gozdu postane pot ponovno širša, vzpon pa hitrejši. Višje postaja svet vedno bolj odprt in tudi hoja še nekoliko strmejša. Hodimo izmenično preko travnatih pobočij in skozi zaplate nizkega gozda. Pot nas pripelje na zahodni rob planotastega vrha do razgledne plošče. Pri njej zavijemo desno in se sprehodimo do visokega zloženega kupa kamenja, kjer nas bo pričakal žig in vpisna skrinjica, okrašena z jelenovimi rogovi. 


Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

jama, Notranjska