Izvir Rakitnice

Izvir Rakitnice, ki je tudi vodno zajetje in zato ograjen, nas preseneti s svojo lepoto in mirom.

Pot nas vodi skozi dolino, skrito med Bukovico in mogočno Veliko goro. Velik del poti nas tik pod vršnim robom Velike gore spremljajo visoke apnenčaste stene. Ljudsko izročilo pravi, da so to od sonca in nevestine togote okameneli svati. 

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je primeren za otroke, stare 3 do 4 leta. Pot je ves čas izrazito nezahtevna in primerna tudi za mlajše. Zaradi njene dolžine jim po potrebi pomagamo z nošenjem.

 

Višina in čas

Višina: 591 m - najvišja točka na poti, izvir Rakitnice 488 m

Višina izhodišča: 560 m

Časi: Izhodišče - izvir Rakitnice: 1 ura.

 

Kako do izhodišča?

Po regionalni cesti Ljubljana - Kočevje se peljemo do Ribnice, kjer zavijemo desno proti centru mesta. Na prvem semaforju zavijemo desno in na križišču, kjer cesta zavije prednostno levo, nadaljujemo naravnost proti Sodražici. Peljemo se mimo gradu in prečkamo most.

 

Čez približno 100 metrov zavijemo desno proti vasi Zadolje. Pot nadaljujemo preko travnikov vse do gozda, kjer se cesta prične vzpenjati. Držimo se je vse do vasi Zadolje. Parkiramo na začetku naselja ob cesti pri lesnem obratu.

 

 

 

Vzpon:

Napotimo se proti vasi Zadolje. Že proti koncu naselja zavijemo levo med hiše. Cesta se obrne desno in že čez nekaj metrov zavijemo desno navzdol na ožjo asfaltirano cesto. Hitro pridemo do zadnje domačije, kjer se cesta prelevi v kolovoz. Vodi nas po dolgi in ozki dolini pod Veliko goro. Hodimo mimo številnih pašnih in košnih travnikov, vrtač in lovskih opazovalnic.

 

Ves čas se držimo našega kolovoza, ki nas na koncu doline pripelje v gozd. Tu se pot prelevi v gozdno makadamsko cesto. Držimo se je vse do vasi Blate. Ko v vasi pridemo do prvega asfaltiranega križišča in hiše z naslovom Blate, 4 zavijemo na cesto, ki nas vodi desno nazaj. V nekaj minutah pridemo do izvira Rakitnice.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Dolenjska