Vače

Bližnja okolica Vač je znano arheološko najdišče iz železne dobe.

Tu je bila v tistem času ena največjih naselbin v Srednji Evropi. Kronski dragulj najdišča, znamenita situla z Vač je danes shranjena v Narodnem muzeju Slovenije. Njeno večjo kopijo si lahko ogledamo na poti skozi vas Klenik. Omeniti moramo tudi 13 milijonov let staro fosilno morsko "plažo" na robu naselja. Težko je verjeti, ampak Vače so bile nekoč pod morjem.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Pot je ves čas izrazito nezahtevna in primerna tudi za mlajše. Zaradi njene dolžine jim po potrebi pomagamo z nošenjem.

 

Višina in čas

Višina: 696 m

Višina izhodišča: 520 m

Višinska razlika: 176 m

Časi: Izhodišče - cerkev Svetega Križa: 1 ura.

 

Kako do izhodišča?

Vozimo se po zasavski cesti Ljubljana - Litija. V Spodnjem Hotiču zavijemo levo proti Vačam. Po nekaj kilometrih vožnje pridemo v središče naselja, kjer parkiramo pred veliko cerkvijo.

 

Vzpon:

Od cerkve gremo naprej po glavni cesti. Po približno 100 metrih nas rjava tabla usmeri desno proti fosilni morski obali, ki se nahaja nad pokopališčem. Ko si jo ogledamo, gremo naprej mimo pokopališča in preko travnika do hiše. Prečkamo njeno dvorišče in po cesti nadaljujemo proti vasi Klenik. V vasi gremo mimo velike kopije situle iz Vač v smeri tabel za pot Geoss in Arheološko pot Vače. Ko pridemo do vodnega zbiralnika, nas Geoss tabla usmeri na ožjo gozdno cesto.

 

 

 

Pot nas vodi mimo najdišča situle z Vač in mimo ostalih arheoloških najdišč, opremljenih z informativnimi tablami. Hitro za strmim travnikom nas tabla Arheološke poti usmeri desno na gozdno jaso. Te poti se držimo vse do naslednje podolgovate jase, ki je tudi arheološko najdišče.

 

Ta predel se imenuje Zgornja Krona, na njenem zahodnem robu manjša zaobljena travnata vzpetina pa Špičasti hrib. Nato se po isti poti vrnemo do gozdne ceste. Držimo se je vse do samotne cerkvice Svetega Križa, ki jo dosežemo po približno 10 minutah hoje.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Štajerska in Prekmurje