Kamnek

Osvojimo ga lahko kar iz starega mestnega središča.

Kamnek je razgledni vrh nad Tržičem. Ima redko posebnost, ki ga dela resnično izjemnega. Osvojimo ga lahko kar iz starega mestnega središča. Z vrha se nam odpre razgled na nekaj izmed bolj znanih karavanških vrhov kot so Storžič, košutin Veliki vrh in Begunjščica.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet na Kamnek je primeren za otroke stare od 3 oziroma 4 let naprej.

 

Višina in čas

Višina: 873 m
Višina izhodišča: 550 m
Višinska razlika: 323 m
Časi: Izhodišče - Kamnek 45 minut.

 

Kako do izhodišča? 

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu za Tržič in Celovec. Zapeljemo se skozi Tržič in na križišču, kjer se nahaja restavracija Raj, zavijemo levo. Skozi staro mestno jedro se zapeljemo mimo velike cerkve. Hitro za njo pridemo do velikih rumenih zidanih vrat na desni strani. Zapeljemo skoznje in parkiramo na parkirišču višje pod gradom.

 

 

 

Vzpon: 

S parkirišča gremo levo, mimo kapelice. Pot se hitro razcepi, mi pa nadaljujemo levo. Čez nekaj 10 metrov pridemo do razpotja s kar štirimi potmi. Gremo po drugi desno. Sledimo ozki, a dobro nadelani poti. Višje gremo mimo več vrtnih hišk. Vzpon je srednje strm in pot nas vodi mimo nekaj razpotij, a nas markacije vedno usmerijo v pravo smer. 

 

Za manjšo klopco smo pozorni na razpotje, kjer moramo zaviti levo navzgor in ne nadaljevati naravnost. Tik pod vrhom grebena je pot utrjena z lesenimi stopnicami. Tu je vzpon nekoliko strmejši. Na grebenu nadaljujemo levo. Sprva zložna grebenska pot se prične kmalu bolj strmo vzpenjati, kar je znak, da vrh Kamnek ni več daleč.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Gorenjska