Obolno

Izrazito nezahtevna pot, ki jo bodo zmogli prehoditi tudi mlajši otroci.

Vrh Obolnega je širok, travnat, razgleden in zaobljen. Nekoč, ko vrh še ni imel svojega imena, so domačini zagotovo rekli, da gredo na tisti zaobljeni vrh, in morda se je iz tega počasi razvilo ime Obolno. Kakorkoli, Obolnemu pristaja ime Obolno. Zelo lepo se vidijo glavni vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp, še prav posebej zahodni del Posavskega hribovja, proti jugovzhodu pa izstopajo visoke Ribniško-Kočevske kraške planote.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je zaradi svoje dolžine primeren za otroke stare od 3 do 4 leta. Pot je izrazito nezahtevna, zato jo bodo krajši del zmogli prehoditi tudi mlajši otroci. Po potrebi jim pomagamo z nošenjem. Otroke bo navdušil širok in razgleden travnat vrh, kjer se lahko igrajo po mili volji brez strahu pred strminami. Na vrhu so tudi klopi.

 

Višina in čas

Višina: 776 m

Višina izhodišča: 676 m

Višinska razlika: 100 m

Časi: Izhodišče – Obolno: 1 ura.

 

Kako do izhodišča?

Vzhodno ljubljansko obvoznico zapustimo na izvozu za Polje in Zalog. V Zalogu prečkamo reko Ljubljanico in se zapeljemo do Podgrada, kjer zavijemo pod železniško progo na cesto, ki nas vodi po dolini Besnice do Trebeljevega. Tu gremo desno proti Malemu Vrh.

 

Čez 2 kilometra za Malim Vrhom, takoj za gozdom, smo pozorni na razpotje, kjer gre levo nazaj makadamska cesta proti Obolnemu. Tu parkiramo. Iz Zasavja je najlažje, da se do izhodišča zapeljemo preko Šmartnega pri Litiji, iz dolenjske smeri pa preko Višnje gore in vasi Leskovec.

 

 

 

Vzpon:

Kot nas že tabla pri izhodišču opozarja, imamo do Obolnega približno 4 kilometre hoje. Velik del poti hodimo po makadamski cesti, ki se sprva počasi spušča do manjšega kamnoloma, kjer je razpotje za Gozd-Reko. Od tu naprej se prične pot vzpenjati. Sprva precej strmo, preveč za voziček z otroki, nato pa se cesta položi.

 

Ko pridemo iz gozda, nas ob cesti pričaka klopca in široki razgledi na bližnje vrhove Posavskega hribovja in Kamniško-Savinjske vrhove zadaj. Tik pred klopco smo pozorni na bledo markacijo in napis Obolno na drevesu (april, 2016). Usmerjata nas desno na gozdni kolovoz. Le-ta nas po nekaj minutah hoje skozi gozd pripelje na vrh Obolnega.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Dolenjska