Polhograjska Grmada

Da se med spustom izognemo strmim predelom poti, se vračamo preko Mačkovega grabna.

Pristop na Grmado mimo cerkvice svete Uršule in Male Grmade daje vtis, da se bomo povzpeli precej višje, kot se v resnici. Od cerkvice naprej je velik del poti gruščnat, zlasti ozek in razgleden greben že proti koncu poti pa daje vtis pristne visokogorske pokrajine. Na izhodišče se vračamo po položnem Mačkovem grabnu, kjer je korak hiter in udoben.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je zaradi svoje dolžine primeren za otroke stare 5 let ali več. Da se med spustom izognemo gruščnatim in strmim predelom poti, kjer se moramo varovati zdrsa, se vračamo preko Mačkovega grabna. Tako je spust sicer nekoliko daljši, a za naše otroke precej bolj udoben in varen.

 

Višina in čas

Višina: 898 m

Višina izhodišča: 401 m

Višinska razlika: 497m

Časi: Izhodišče - Polhograjska Grmada preko Setnice: 1 ura 15 minut, povratek preko Mačkovega grabna: 1 ura 15 minut.

 

Kako do izhodišča?

Zapeljemo se do Polhovega Gradca. Ko se nahajamo v naselju, prečkamo rečico Božno. Takoj za njo naša cesta zavije levo, mi pa gremo naravnost mimo avtobusne postaje z bifejem na levi strani. Po ovinkasti in ozki cesti se povzpnemo mimo starega mestnega jedra in nato spustimo do Polhograjske graščine.

 

Zapeljemo se skozi njeno dvorišče in se še naprej držimo naše ceste. Po približno 800 metrih smo pozorni na ožjo asfaltirano cesto na desni strani in leseno tablo, ki nas opozarja na Mačkov graben. Zavijemo desno in čez morda 50 metrov parkiramo na manjšem prostoru ob cesti.

 

Vzpon:

Hodimo po cesti, ob kateri smo parkirali. Že po dobri minuti pridemo do križišča, kjer nas planinske table usmerijo desno na asfaltirano cesto. Po nekaj minutah pridemo do naslednjih planinskih tabel, ki nas tokrat usmerijo levo na gozdno pešpot. Držimo se je vse do zaselka Setnica. Preko dvorišča turistične kmetije se sprehodimo do cerkvice svete Uršule.

 

 

 

Za njo gremo po stezici preko travnika in se po gruščnati poti povzpnemo na Malo Grmado. Nato se držimo razgledne grebenske poti, ki nas pripelje na vrh Polhograjske Grmade.

 

Spust:

Držimo se smeri za Gonte in Tošč. Na Gontah, pri planinskih smerokazih, zavijemo levo v gozd. Pot nas pripelje do samotne gorske kmetije in nato naprej po makadamski cesti do prvih hiš v Mačkovem grabnu. Tu se držimo levo. Po cesti se ob potoku spustimo na izhodišče.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Gorenjska