Jepca

Na Jepci lahko otroci tekajo in se igrajo po mili volji varno pred strminami.

Na Jepci se nahaja manjša planina, s katere se odpre čudovit razgled na zahodna ostenja Kepe, zato imamo tu močan pridih po visokogorju. Jepca se na Kepo navezuje preko manj izrazitega sedla, kjer se nahaja mednarodni planinski mejni prehod in višje preko Koroške Male Kepe. Večina planincev gre mimo mejnega prehoda direktno na Kepo, Jepco pa si le redkokdo izbere za samostojen izlet, zato bomo na njej našli obilo miru.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet na Jepco je primeren za otroke stare 5 let. Večji del poti se dokaj hitro vzpenjamo skozi gozd. Ko pridemo do zadnjega odseka gozdne ceste, postane pot položna in hoja udobna. Na Jepci lahko otroci tekajo in se igrajo po mili volji varno pred strminami.

 

Višina in čas

Višina: 1610 m

Višina izhodišča: 1021 m

Višinska razlika: 589 m

Časi: Izhodišče – Jepca: 1 ura 30 minut.

 

Kako do izhodišča?

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in se zapeljemo proti Kranjski Gori. Nekaj 100 metrov za zadnjo domačijo razpotegnjene vasi Belca zavijemo desno na prvo makadamsko gozdno cesto. Cesta je višje precej prepadna, vodi pa nas tudi skozi tunel. Ko pridemo do zapornice ob potoku, parkiramo.

 

Vzpon:

Pri zapornici nas planinski smerokaz usmeri desno čez hudourniško strugo potoka proti Kepi. Na drugi strani struge ponovno sledimo tabli za Kepo, ki nas tokrat usmeri na pešpot, ki se vzpenja v pobočje smrekovega gozda. Držimo se naše poti, ki nas po slabi uri hoje pripelje do gozdne makadamske ceste. Prečkamo jo in se še naprej držimo naše pešpoti.

 

 

 

Višje makadamsko cesto prečkamo še enkrat in ko pridemo do nje naslednjič, nadaljujemo s hojo kar po njej. V nekaj minutah pridemo do državne meje z Avstrijo. Tu se nahajajo klopca, mejniki in lesen avstrijski portal. Pred portalom nas proti Jepci usmeri planinski smerokaz. Sledimo grebenu in državni slovensko-avstrijski meji. Po dobrih 10 minutah zložne hoje pridemo na manjšo planino na vrhu Jepce.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Gorenjska