Planinca in Ledena jama

Ledena jama kot take je vredna tudi samostojnega obiska.

Pot nas vodi od Podpeškega jezera do Planince, zaselka z majhno cerkvico sredi gozdnatih pobočjih Krima. Ta je bila zgrajena že konec 12. stoletja in spada med najstarejše cerkvene objekte na Slovenskem. Po legendi jo je dal zgraditi ižanski grof, potem ko se je čudežno ubranil napada divjega medveda. Vračamo se mimo Ledene jame, ki je pravo nasprotje odprti in svetli Planinci. Vhod v jamo se nahaja globoko pod visokimi stenami, do njega pa vodi z jeklenico varovana pešpot.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, kjer potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet na Planinco in nato med povratkom obisk Ledene jame je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Ledena jama kot taka je vredna tudi samostojnega obiska. V tem primeru je izlet primeren tudi za otroke stare 2 do 3 leta, do jame pa gremo direktno od Podpeškega jezera.

 

Otrokom po potrebi pomagamo z nošenjem. Pri obisku jame smo zaradi visokih sten nad vhodom in spolzkega terena še posebej pozorni na varnost otrok. Izlet je razgiban in poln naravnih znamenitosti, saj se med drugim prične in konča pri Podpeškem jezeru, ki je ob lepem vremenu cilj številnih sprehajalcev in poleti tudi kopalcev.

 

Višina in čas

Višina: 572 m

Višina izhodišča: 290 m

Višinska razlika: 282 m

Časi: Izhodišče – Planinca: 1 ura. Krožen povratek mimo Ledene jame – izhodišče: 1 ura.

 

Kako do izhodišča?

Vozimo se po južni ljubljanski obvoznici. Zapustimo jo na izvozu Ljubljana - Rudnik, Iška vas in Ig. Z vožnjo nadaljujemo skozi Črno vas proti Podpeči. Tu v krožnem križišču zavijemo proti Jezeru. Zapeljemo se skozi naselje in sledimo oznakam za Podpeško jezero. Parkiramo na urejenem parkirišču ob jezeru za zadnjimi hišami naselja.

 

Vzpon:

S hojo pričnemo po makadamski cesti, ob kateri smo parkirali. Držimo se je vse do križišča, kjer nas planinska oznaka usmerja desno proti Planinci. Tu ne zavijemo desno, temveč levo za Krim. Hitro pridemo do zgornjih hiš naselja Jezero. Pri prvi domačiji, hišna številka 69, smo pozorni na smerokaz, ki nas med kozolcem in lesenim nadstreškom usmerja na ozko pešpot. Ta nas vodi preko manjšega travnika v gozd.

 

 

 

Od tu naprej je orientacija lažja, saj je pot ves čas dobro nadelana in označena z markacijami, sledimo pa na ključnih mestih postavljenim tablam za Krim in Planinco. Višje pridemo do razpotja, kjer gre desno smer za Preserje. Tu zavijemo levo in že po dobri minuti hoje pridemo do domačije v zaselku Planinca. Na razpotju za kmetijo zavijemo desno in po morda 100 metrih hoje pridemo do lepo obnovljene cerkvice svetega Tomaža.

 

Povratek:

Med povratkom sledimo smerokazom za Ledeno jamo. Sprva hodimo po makadamski cesti, nato pa skozi gozd. Po ogledu jame se držimo markirane gozdne ceste, ki nas pripelje do naselja Jezero. Skozi naselje prav tako sledimo markacijam, ki nas pripeljejo do Podpeškega jezera in izhodišča.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

jezero, jama, Dolenjska