Lepenatka

Lepenatka vas bo navdušila s svojimi širokimi pašniki in razgledi.

Na razgledni Lepenatki se nahajamo v svetu planin. Do nje smo se povzpeli preko planine Zgornji Špeh. Ena od poti vodi preko Kašne planine. Menina planina ni daleč. Proti vzhodu so Golte. Proti osrednjim vrhovom Kamniško-Savinjskih Alp, pod Dleskovškovo planoto bomo z nekaj truda opazili planino Podvežak in Ravne. Proti zahodu se širi Velika planina... Seveda je tudi Lepenatka s sedlom Kal planina. Ljubitelji planin, vabljeni!

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, kjer potrebujemo običajno pohodniško opremo. Opisana pot na Lepenatko je zaradi svoje dolžine in v prvem delu občasnih nekoliko bolj strmih predelov poti skozi gozd primerna za otroke stare od 4 do 5 let. Lepenatka bo otroke navdušila s svojimi širokimi pašniki in razgledi na okoliške vrhove.

 

Višina in čas

Višina: 1425 m

Višina izhodišča: 907 m

Višinska razlika: 518 m

Časi: Izhodišče pri svetem Lenartu - Lepenatka mimo Zgornjega Špeha: 1 ura 30 minut.

 

Kako do izhodišča?

Iz Kamnika se peljemo preko preko prevala Črnivec proti Gornjemu Gradu. Pri kapelici le dobrih 100 metrov pred Gornjim Gradom zavijemo levo proti Lenartu. Tej cesti sledimo nekaj kilometrov vse do širokega ovinka z več planinskimi smerokazi. Nahaja se le 5 minut stran od samotne cerkvice svetega Lenarta, do katere vodi kolovoz. Tu parkiramo.

 

 

 

Vzpon:

Po kolovozu gremo mimo cerkvice svetega Lenarta. Nad cerkvico prečkamo potoček in se po slabo shojeni stezici povzpnemo na gozdno cesto. Po njej hodimo do zapornice. Le nekaj metrov za zapornico nas markacije usmerijo levo v gozd. Ponovno prečkamo potoček in sledimo markacijam, ki nas vodijo po gozdni pešpoti. Višje pridemo na slabšo gozdno cesto, ki se občasno precej hitro vzpenja. Pripelje nas do planine Zgornji Špeh.

 

Pot se drži levega roba planine. Pripelje nas do razpotja s kapelico, več pohodniškimi smerokazi in staro domačijo. Po kolovozu gremo v smeri Velikega Rogatca, sedla Kal in Lepenatke. Naše sedaj precej položne poti se držimo kar nekaj časa. Višje smo pozorni na ovinek, kjer nas markacije usmerijo na precej slabšo gozdno cesto levo navzgor. Ta cesta nas pripelje do sedla Kal. Od tu se preko širokih travnatih pobočjih povzpnemo na Lepenatko.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

planina, Gorenjska