Rimski zid pod Jerebičjo skalo

Pot je opremljena s številnimi zelo zanimivimi in poučnimi tablami.

V 4. stoletju, ko je bil Rimski imperij že v zatonu, so Rimljani v krčevitem poskusu ohranitve svoje blaginje in kulture na naših tleh zgradili zaporni sistem imenovan Claustra Alpium Iuliarum. Predvsem zaradi številnih notranjih sporov zaporni sistem ni mogel učinkovito opravljati svoje naloge, Rim pa je hitro po njegovi zgraditvi klonil pred prišleki iz vzhoda. Krajši del tega obzidja se nahaja tik pod zanimivo Jerebičjo skalo na Rakitni.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, kjer potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet sledi učni poti Rimski zid. Opremljena je s številnimi zelo zanimivimi in poučnimi tablami. Z njimi bomo otrokom zlahka vzbudili zanimanje za naravo in zgodovino, ki ju bodo na poti lahko občutili na najbolj pristen način. Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Večinoma položna pot ima nekaj kratkih in zložnih vzponov. Le vršni del poti že proti ostankom rimskega zidu je nekoliko strmejši, a tudi ne predolg. Tu otrokom po potrebi pomagamo z nošenjem.

 

Višina in čas

Višina: 911 m

Višina izhodišča: 808 m

Višinska razlika: 103 m

Časi: Celotna opisana pot nam bo vzela približno 1 uro in 30 minut časa.

 

Kako do izhodišča?

Vozimo se po južni ljubjanski obvoznici. Zapustimo jo na izvozu za Rudnik. Skozi Črno vas se zapeljemo do Podpeči, kjer v krožnem križišču nadaljujemo proti Borovnici. Pozorni smo na odcep za Rakitno nekaj 100 metrov za krožiščem. Od tu se po približno 12 kilometrih pripeljemo do jezera na Rakitni. Parkiramo na velikem parkirišču pred jezerom.

 

 

 

Vzpon:

Po cesti gremo mimo hotela do koncu jezera, kjer se v križišču držimo desno. Pot nas preko mokrišča pripelje do lokalne ceste. Čez morda 200 metrov zavijemo na kolovoz, ki nas vodi ob robu razpotegnjene jase. Na njenem zgornjem koncu se preko nekoč košnega slemena spustimo do naslednje gozdne jase. Ves čas se držimo njenega desnega roba. Pripelje nas do naslednje jase imenovane Črtež. Na njenem koncu nas pot vodi v gozd. Mimo več učnih tabel pridemo do makadamske gozdne ceste. Zadnja je 14. tabla.

 

Spustimo se do prve serpentine, kjer zavijemo v gozd in stopimo na slabši kolovoz, ki se vzpenja levo v pobočje. Višje nas pripelje do ostankov rimskega zidu. Od tu obhodimo Jerebičjo skalo nad zidom. Kmalu za njo se spustimo do serpentine na makadamski gozdni cesti. Od tu se do 14. učne table vrnemo po isti poti. Pri tabli zavijemo levo navzdol in se spustimo do prve gozdne jase. Na izhodišče vrnemo po isti poti.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

jezero, Dolenjska