Kojca

Obiščite predele, kjer je svojo mladost preživel France Bevk.

Ste že slišali za Zakojco, majhno cerkljansko vasico za Kojco? Tukaj se je rodil in svojo mladost preživel France Bevk. Pot na Kojco nas vodi mimo razglednega Divjega roba do Lipja, kjer si lahko nekoliko oddahnemo, saj je od tam naprej pot bolj strma. Nato gremo mimo odcepa za Hudičev rob - skale, ki naj bi po ljudskem pripovedovanju pokopala prevaranega hudiča, ki ga je s cerkvenimi zvonovi ukanila hudobna baba. Hudič se je namreč hotel polastiti njene duše, a je pri tem sam našel pogubo. Iz Kojce se odpre najlepši pogled na Porezen in ko ga prvič vidimo od tu, si zagotovo obljubimo, da bo ena od naslednjih tur ravno nanj.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, kjer potrebujemo običajno pohodniško opremo. Zaradi posameznih nekoliko bolj strmih predelov je Kojca primerna za otroke, stare 5 let ali več. Na poti gremo mimo razglednih točk, vrh pa je prostran in ponuja lepe razglede. Na počivališču Lipje  si lahko odpočijemo in preberemo legendo o tem, kako je hudobna baba ukanila hudiča.

 

Višina in čas

Višina: 1303 m

Višina izhodišča: 826 m

Višinska razlika: 477 m

Časi: Izhodišče - Kojca 1 ura 30 minut.

 

Kako do izhodišča?

Zapeljemo se v center Cerknega. Z vožnjo nadaljujemo v smeri vasi Zakriž, Zakojca, Jesenica, Gorje, Poče in Trebenče. Malo naprej pridemo do naslednjega križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti vasi Zakriž. Tu imamo za nadaljevanje dve možnosti; lahko nadaljujemo levo v smeri vasi Zakriž in se do omenjene vasi povzpnemo po strmi cesti ali pa nadaljujemo naravnost in se do vasi Zakriž povzpnemo po nekoliko daljši, a širši cesti. 

 

Nad vasjo Zakriž pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri vasi Jesenica in Zakojca. Občasno precej razgledni cesti v naslednjih križiščih sledimo v smeri Kojce. Zadnji del poti se vozimo po dokaj ozki makadamski cesti. Parkiramo na prevalu Vrh Ravni, ki ga prepoznamo kot razpotje številnih cest in kolovozov in po številnih pohodniških smerokazih.

 

 

 

Vzpon:

Na prevalu nas smerokaz usmeri na ožji gozdarski kolovoz. Kmalu lahko opazimo oznake, ki nas usmerijo levo na pešpot. Zmerno se vzpenjamo skozi gozd. Višje prečkamo gozdno cesto in se še naprej držimo naše poti. Vodi nas mimo s cevjo zajetega izvira, table za Divji rob in preko počivališča Lipje. Tu se nahaja že precej slaba hiška, klopca in dva šanka. Tu je tudi razpotje za vas Orehek ter pot do Hudičevega roba. Kmalu za Lipjem se prične široka in dobro uhojena pešpot strmo vzpenjati. Ko se višje postane bolj položna, pridemo do razpotja za vas Zakojco. 

 

Tu se še vedno položna pot obrne ostro nazaj proti Kojci. Prečkamo zaraščajočo planino, ko se pot obrne v strmo in gozdnato vršno pobočje Kojce. Iz gozda stopimo na travnat in razpotegnjen vrh Kojce. Preko planine se ob robu gozda sprehodimo do visoke senene kopice in razgledne plošče, ki označujeta naš cilj.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Gorenjska