Kamniška Bistrica

Izlet priporočamo tudi v vročih poletnih dneh, ko iščemo senco in hlad.

Opisan izlet nas vodi ob delu zgornje struge Kamniške Bistrice. Dolina te gorske reke je po krivem v senci naših bolj znanih alpskih dolin. Je izhodišče za številne kamniške in savinjske dvatisočake, planine in sedla, ki so ravno tu med najlepšimi pri nas. S hojo pričnemo pri spodnji postaji nihalke za Veliko planino, izlet pa zaključimo pri divjih in nedostopnih soteskah Veliki in Mali Predaselj. S svojo globino nam poženeta adrenalin po žilah, dostopni pa sta s pomočjo alpinistične in jamarske tehnike. Pot lahko podaljšamo do doma v Kamniški Bistrici in izvira istoimenske reke.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, kjer potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je primeren za otroke stare od 2 do 3 leta, saj pot večinoma zložno sledi terenu. Na nekoliko bolj strmih predelih, ki so sicer zelo kratki, otrokom po potrebi pomagamo z nošenjem. Navdušil jih bo zlasti vratolomni pogled na soteski Veliki in Mali Predaselj.

 

Višina in čas

Maksimalna višina na poti: 594 m

Skupna dosežena višinska razlika: 147 m

Časi: Izhodišče – soteski Veliki in Mali Predaselj: 45 minut.

 

Kako do izhodišča?

Zapeljemo se v Kamnik. Skozi mesto nadaljujemo proti Stahovici, kjer na večjem križišču zavijemo levo proti Kamniški Bistrici. Po nekaj kilometrih vožnje smo pozorni na oznake za spodnjo postajo nihalke za Veliko planino. Parkiramo na parkirišču pred postajo.

 

Vzpon:

Ob postaji gremo do roba gozda, kjer zavijemo levo navzdol na stopnice. Spustimo se do makadamske ceste in nato do mosta, ki nas vodi preko Kamniške Bistrice. Kmalu za mostom smo pozorni na markacijo, ki nas usmeri na gozdno pešpot. Spustimo se do potočka in ga prečkamo po že precej trhli brvi. Pot nas vodi okoli velike skale in pripelje do Kamniške Bistrice. Hodimo po ozki, a dobro nadelani pešpoti. Večinoma precej položna pot se drži reke. Od nje se sem pa tja nekoliko oddaljimo in pri tem kratko povzpnemo. Ko pridemo v bližino soteske, je pred nami najvišji vzpon, ki pa ga opravimo v 2 do 3 minutah.

 

 

 

Pot nas preko lesenega mostu pripelje nad samo sotesko, se takoj za mostom obrne desno in nas nato pripelje do betonskega mostu, ki se prav tako nahaja neposredno nad sotesko. Pri njem se nahajajo klopi in informativne table. Od tu lahko izlet podaljšamo do doma v Kamniški Bistrici in izvira reke.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

planinska koča, slap, Gorenjska