Ostrič

Najlepši del poti na Ostrič se prične, ko iz gozda stopimo na goličavo posuto z brinovim grmovjem in redkimi borovci.

Razgled na Ostriču je naravnost navdušujoč, saj seže vse do Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp medtem, ko se za sosednjimi Brkini širijo globoki notranjski gozdovi in dviga mogočni Snežnik. Pokrajina se spušča počasi in daje občutek mehkobe, ki je na vrhovih drugje po Sloveniji ne bomo našli.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, kjer potrebujte običajno pohodniško opremo. Pot na Ostrič je primerna za otroke stare od 3 do 4 leta. Mlajšim po potrebi pomagamo z nošenjem, še zlasti ob premagovanju vršnega, sicer kratkega, a strmega pobočja.

 

Višina in čas

Višina: 1056 m

Višina izhodišča: 756 m

Višinska razlika: 300 m

 

Z avtoceste zapeljemo v Kozino in z vožnjo nadaljujemo proti Podgradu. V Obrovu zavijemo proti vasi Golac in tu proti vasi Zagrad. Parkiramo na širokem in razglednem parkirišču tik pred vasjo

 

Vzpon:

Po cesti, po kateri smo se pripeljali, gremo naprej skozi vas Zagrad. Višje za vasjo smo pozorni na smerokaz, ki nas vodi desno v gozd. Sprva ozka pešpot se kmalu precej razširi in kratko stopimo tudi na slabo gozdno cesto, a jo hitro zapustimo. Višje smo pozorni, da ne zaidemo nazaj na gozdno cesto oziroma kolovoz, temveč se držimo naše pešpoti, ki vodi levo. Pozorni moramo biti na precej obledele markacije.

 

 

 

Pot nas pripelje do žičnate obore, kjer nadaljujemo naravnost, nato pa se teren prične vedno bolj odpirati. Čedalje bolj bleda pot nas vodi preko travnatega sveta posutega z grmičevjem in redkimi borovci. Gremo mimo razpotja s starimi smerokazi na deblu borovca, od koder imamo do Ostriča še 15 minut hoje. Pot nas pripelje na sedlo med Grižo in Ostričem. Tu zavijemo levo na stezico, ki vodi direktno v pobočje. Po kratkem, a sorazmerno strmem vzponu, pridemo na razgledni vrh.

 

Povezava GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Primorska