Volnik s Pliskovice

Preko Tržaškega zaliva, tankerjev pred Trstom ter Črnih hribov zaokrožimo razgled na zahodnem robu Trnovskega gozda.

Volnik je vrh z nizkim razglednim stolpom, s katerega se odpre širok razgled na vse strani neba. Nahaja se na italijanski strani državne meje nad Tržaškim zalivom in Krasom. Naš pogled najprej pritegne visok rob Trnovskega gozda in Čavna, ki se podaljša vse do Nanoške planote. Le-ta se ponovno mehko zaobljeno, a vseeno strmo spušča proti Razdrtemu.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, kjer potrebujte običajno pohodniško opremo. Izlet je predvsem zaradi svoje dolžine primeren za otroke stare od 4 do 5 let. Velik del poti hodimo po precej položni gozdni makadamski cesti, ki jo zlahka prevozimo tudi z vozičkom za otroke. Izlet je primeren tudi za poletne dni, saj večinoma hodimo po gozdu.

 

Višina in čas

Višina: 546 m

Višina izhodišča: 260 m

Višinska razlika: 286 m

Časi: Pliskovica – Volnik: 1 ura 30 minut.

 

Kako do izhodišča?

Eno od poti do izhodišča je preko Vipavske doline. Hitro cesto zapustimo na izvozu za Vipavo, nato pa sledimo oznakam za Štanjel. V Štanjelu sledimo tabli za Kobjeglavo, čez katero se zapeljemo do križišča za Gabrovico in Coljavo. V Gabrovici gremo levo za Coljavo ter se zapeljemo čez omenjeno naselje vse do ceste, ki povezuje Dutovlje in Komen. Prečkamo cesto in gremo naprej za Pliskovico. Po glavni cesti se zapeljemo čez Pliskovico. Cesta višje v naselju zavije levo in se nato spusti mimo trgovinice, pred katero je več učnih tabel. Takoj za trgovinico zavijemo desno in nato levo navzdol. Cesta nas pripelje do avtobusne postaje s parkiriščem in info tablo.

 

 

 

Vzpon:

Pri avtobusni postaji prečkamo glavno cesto in se spustimo navzdol po ožji sprva betonski cesti. Pripelje nas do velikega kala. Tu se naša pot razcepi, nadaljujemo pa po levem kraku. Makadamska cesta se zložno vzpenja ali izmenično povsem položi. Vodi nas skozi gozd, držimo pa se je kar nekaj časa vse do trikotnega križišča. Tu smo pozorni na smerokaz, ki nas vodi desno nazaj na makadamsko cesto.

 

Po nekaj minutah zložnega vzpona pridemo na naslednje gozdne makadamske ceste. Prečkamo jo in nadaljujemo naravnost v gozd po pešpoti, ki se hitro zoža v ozko stezico. Držimo se je vse do vrha slemena, kjer ne zavijemo levo, temveč desno. Po krajšem in zmernem vzponu se hitro spustimo na travnat kolovoz, ki se ga držimo vse do razpotja označenega z več smerokazi. Eden izmed njih nas usmeri levo na pešpot proti Volniku, do katerega imamo samo še dobrih 5 minut hoje.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.