Osolnik iz Trnovca

Nezahtevna prijetna pot nad Sorškim poljem.

Osolnik, oziroma tudi Osovnik, kot mu pravijo domačini, je visok, gologlav vrh na južnem delu Sorškega polja. Legenda pravi, da je Osolnik pred stoletji obiskal sveti Mohor. Tu se je pogovarjal z Bogom, ki mu je kazal tek časa ter mu izročil domovino v varstvo. Njegove stopinje lahko še danes vidimo na strmih severnih pobočjih, saj se jih ne da zagrniti. Obisku je sledila gradnja cerkve ... Pripravili smo opis poti na Osolnik iz Trnovca.

Zgodovina in zanimivosti

Naj je razlog za obisk vrha sveten ali posveten, Osolnik nas ne bo pustil ravnodušne. Našo pozornost najprej pritegnejo stoletna drevesa, pod katerimi se senči cerkev. Delujejo kot del grajskega parka, ki ne skriva svoje starosti. Njegova leta morda segajo v čas, ko je nižje stalo gradišče.

 

Sledi mogočnih zidov so pritegnile številne okoliške iskalce zakladov, ki pa sreče, razen razbite keramike in kipcev, niso našli. Razgled z Osolnika se odpre na bližnje Polhograjske vrhove, Savsko ravan, del Karavank in Kamniških Alp. Krožen povratek nas pripelje na izhodišče po slikoviti soteski potoka, ki se preko več manjših slapov izliva v Ločnico. 

 

Zahtevnost in oprema

Izlet je primeren za otroke stare 4 do 5 leta. Vzpon je občasno nekoliko hitrejši, a nikoli prestrm. Na razglednem vrhu nas pod krošnjami starih dreves pričaka cerkev in več  klopi. Nekaj minut pod vrhom nas pot vodi mimo brunarice Osolnik, kjer se lahko okrepčamo. Pot je lahka in označena. Potrebna je običajna pohodna oprema. 

 

Višina in čas

Izhodišče: 858 m

Višina: 376 m

Časi: Izhodišče - Osolnik 1 ura 15 minut.

 

Kako do izhodišča?

Zapeljemo se do Medvod, kjer z vožnjo nadaljujemo proti Sori. Tu zavijemo proti Topolu in Katarini. Po tej cesti se vozimo vse do izhodišča. Pozorni smo na makadamsko cesto, ki se desno odcepi v breg. Prepoznamo jo po smerokazu za brunarico Osolnik in Dom na Govejku. Parkiramo levo ob cesti.

 

Vzpon

Na parkirišču smo pozorni na planinski smerokaz za Osolnik in Dom na Govejku, ki nas usmeri desno na makadamsko cesto. Kar nekaj časa se je držimo. Višje, ko naša cesta v desnem ovinku prečka potok, nas planinski smerokaz usmeri levo na široko pešpot. Že po dobri minuti se na razpotju držimo desno. Pot nas vodi ob potoku, nato pa prečkamo gozdno cesto in za dobro minut stopimo strmeje v breg.

 

 

 

Gremo mimo gozdne jase nad katero ponovno prečkamo gozdno cesto. Pešpot, občasno utrjena s hlodovino ali lesenimi stopnicami, se zoži in nas pripelje na križišče več poti. Sledimo oznaki za Osolnik, oziroma stopimo na široko pešpot, drugo z desne. Po nekaj minutah hoje pridemo do makadamske ceste, nato pa čez 200 metrov sledimo tabli za Osolnik v gozd. Pešpot nas pripelje do brunarice Osolnik, od koder gremo naprej proti našemu vrhu. Če se hočemo brunarici izogniti se držimo makadamske ceste do zaselka nad nami. Tam sledimo smerokazom, ki nas po kolovozu pripeljejo do cerkve na Osolniku.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Gorenjska