Ostrovrharjeva pohodna pot

Na Lazarjev vrh po Ostrovrharjevi pohodni poti.

Lazarjev vrh se nahaja nad sotočjem Save, Ljubljanice in Kamniške Bistrice. Na poti sledimo Ostrovrharjevi pohodni poti, krajši del pa tudi Borovničevi pohodni poti od Podgrada do Janč. Le redkokatera pot je tako razgibana kot ta, zadovoljila pa ne bo samo pohodnikov, temveč tudi ljubitelje zgodovine.

Zgodovina in zanimivosti

Spodnji, oziroma severni predel doline Besnice pri Zalogu, po katerem hodimo, je zgodovinsko izredno zanimiv. Pot nas vodi mimo dveh srednjeveških gradov: Povšetovega gradu, ki se je prezidan ohranil vse do danes in v njem ljudje še vedno prebivajo, ter mimo Starega gradu oziroma prvotnega Osterberga, katerega nastanek Valvasor umešča v leto 1015.

 

Še danes si lahko ogledamo obrambni jarek nekoč močno utrjenega stolpa, njegove skromne ruševine pa so tik pred tem, da se sesedejo. Blizu gradu se nahaja grajski izvir. Pod starim gradom se nahaja zelo dobro ohranjen srednjeveški kamnolom, ki je verjetno deloval že v rimski dobi. V njem so dolga stoletja klesali mlinske kamne in jih naprej tovorili po Ljubljanici in Savi. Ugasnil je šele na začetku dvajsetega stoletja.

 

Mimo kamnoloma se spustimo globoko v sotesko potoka Besnice. Po daljši in položni poti ob potoku se povzpnemo na greben na drugi strani doline. Po njem se sprehodimo do razglednega Lazarjevega vrha. Tu se pred nami odpre vzhodno obrobje Ljubljane in Savske ravni. Vračamo se mimo tovarne Arbo. Leta 1854 je bila ustanovljena kot ena prvih kemičnih tovarn na takratnem Kranjskem. Ostrovrharjeva pohodna pot je na ključnih mestih označena s smerokazi. Lazarjev vrh se nahaja v regiji Posavska in v podregiji Posavsko hribovje.

 

Zahtevnost in oprema

Pot je lahka in ozačena, primerna za vse letne čase. Potrebna je običajna pohodna oprema.

 

Višina in čas

Izhodišče: 280 m

Najvišja točka na poti: 443 m

Skupna višinska razlika: 439 m

Čas: Celotna krožna pot: 2 uri 30 minut.

 

Kako do izhodišča?

Vozimo se po vzhodni ljubljanski obvoznici. Zapustimo jo na izvozu za Polje in Zalog. Po Zaloški cesti se zapeljemo vse do Zaloga, kjer na semaforju nadaljujemo naravnost in prečkamo Ljubljanico. Naše ceste se držimo vse do gostilne Pri Peclju ob železniškem podvozu. Če želimo lahko parkiramo že ob gostilni in tu pričnemo s hojo. Sicer zapeljemo skozi podvoz in gremo mimo tovarne Arbo. Sto metrov za tovarno bomo ob cesti opazili veliko informativno tablo Ostrovrharjeve pohodne poti. Parkiramo levo ob cesti.

 

Foto: Miro Kregar

 

 

Vzpon

  1. Če se odločimo za izhodišče pri gostilni Pri Peclju gremo skozi podhod namenjem pešcem. Takoj za njim zavijemo desno na pešpot, ki nas vodi v breg Kašeljskega hriba. Pešpot nas pod Povšetovim gradom hitro pripelje do ovinka gozdne makadamske ceste. Od tu sledimo spodnjemu opisu.
  2. V primeru, da smo parkirali za tovarno Arbo, prečkamo cesto in mimo info table stopimo na makadamsko pot. Prečkamo kanal potoka Besnice in se držimo naše poti. Makadam kmalu zavije desno in se prične vzpenjati. Višje, že pod Povšetovim gradom zavije ostro levo. Tu smo pozorni na tablo Ostrovrharjeve pohodne poti, ki nas usmeri na pešpot. Po krajšem vzponu pridemo na širok gozdni kolovoz vrh grebena, kjer je med drugo svetovno vojno potekala meja med Nemčijo in Italijo. Kolovoz sledi terenu in se občasno kratko zložno spusti ali vzpne. Sledimo mu skoraj vse do starega Osterberga. Po daljši hoji nas pripelje v grapo, kjer ostro zavije levo. Tu bomo kmalu šli mimo grajskega izvira, kjer si lahko potešimo žejo. Takoj za izvirom nas smerokaz usmeri desno. Po dobri minuti pridemo do klopi, informativne table in mlinskega kamna. Tu se levo dokaj strmo povzpnemo do razvalin starega Osterberga.

 

Razvaline obhodimo desno in se kratko spustimo do naslednjega smerokaza, ki nas vodi desno na ozko pešpot. Po stranskem in precej strmem grebenu se hitro spustimo do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo s spustom desno. Ta predel poti je precej strm. Deloma je zavarovan z ograjo in utrjen z lesenimi stopnicami. Pot nas vodi preko kamnoloma mlinskih kamnov. Za kamnolomom smo pozorni na smerokaz Ostrovrharjeve pohodne poti, ki nas vodi levo navzdol po strmem pobočju. Tu je vegetacija precej bujna, zato ga sprva precej težko opazimo. Spust je sprva strm, pot pa nas pripelje do potoka Besnica.

 

Ob potoku nadaljujemo levo. Pešpoti se držimo kar nekaj časa. Ko se v nadaljevanju soteska razširi, potok kmalu prečkamo po široki brvi. Ko pridemo do naslednje brvi, desno prečkamo asfaltirano cesto. Sledimo smerokazu Ostrovrharjeve poti. Vzpon je sprva dokaj strm, a pešpot hitro zavijemo ostro desno nazaj in se položi. V zmernem vzponu prečimo strma pobočja gozdnatega grebena. Naše poti se držimo vse do vrha grebena in gozdnega kolovoza na njem. Tu nadaljujemo levo. Grebenske poti se držimo kar nekaj časa vse do večjega razpotja. Držimo se desno in se kratko povzpnemo do visokega stolpa električnega daljnovoda. Pred nami se odpre razgled na vzhodni predel Posavske ravni.

 

Spust

Do razpotja se vrnemo po isti poti, nato pa zavijemo, tokrat desno nazaj na spodnjo pot. Po krajši hoji zavijemo levo mimo zapornice na makadamsko pot. Po kratkem in sorazmerno strmem spustu pridemo do asfaltirane ceste pod turistično kmetijo Pri Lazarju. Po cesti se spustimo vse do naselja Podgrad. Če smo parkirali pri gostilni Pri Peclju, na glavni cesti zavijemo desno, sicer levo. Ceste se držimo vse do izhodišča.

 

Povezava do gps sledi: GPS sled

Povezava do panorame: panorama

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

grad, Dolenjska