Škabrijel

Po poteh Soške fronte.

Ko hodimo po pobočjih Škabrijela, si zelo težko predstavljamo, da je tu potekala ena najbolj krvavih bitk na Soški fronti. Nekoč gola in od bojev razrita pobočja so danes povsem poraščena z gozdom. Na vrhu je visok razgledni stolp, od koder se odpre izvrsten pogled na obe Gorici, Sabotin, Sveto goro, Trnovski gozd ...

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Izlet je primeren za otroke stare okoli 3 leta. Vzpon je zložen, le proti vrhu je krajši del, kjer se nekoliko hitreje vzpenjamo. Tu otrokom po potrebi pomagamo z nošenjem.

 

Višina in čas

Višina: 646 m
Višina izhodišča: 323 m
Višinska razlika: 323 m

Časi: Izhodišče pod gostiščem Kekec - Škabrijel 45 minut.

 

Kako do izhodišča?

Peljemo se po vipavski hitri cesti proti Novi Gorici. Zapustimo jo na izvozu Vogrsko in nadaljujemo proti Ozeljanu. Nato sledimo oznakam za Novo Gorico in Tolmin. Za tablo, ki označuje začetek Nove Gorice, se peljemo preko prvega semaforja in čez približno 50 metrov - na desni strani ceste je oznaka za gostišče Kekec - zavijemo desno. Peljemo se skozi naselje Kromberk in sledimo oznakam za gostišče Kekec. Parkiramo na travnati ravnici pod gostiščem.

 

Vzpon:

Iz parkirišča pod gostiščem Kekec gremo naprej po asfaltni cesti. Držimo se je vse do njenega konca, kjer se nahajata klopca in pipa s pitno vodo. Tu zavijemo levo. Hodimo po gozdni makadamski cesti in že po nekaj minutah pridemo do naslednjega razpotja, kjer nas tabla usmeri desno proti Škabrijelu.


Kmalu za piramidastim spomenikom madžarskim vojakom zavijemo iz sedaj že zožene gozdne ceste levo na gozdno pešpot. Pot je dobro označena. Proti koncu je vzpon nekoliko strmejši, a se pot kmalu položi. Od tu nimamo več daleč do vrha Škabrijela.

 

 

 

Spust:

Na izhodišče se vrnemo po isti poti. Krožni povratek je opisan na spletni strani na spodnji povezavi.


Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

razgledni stolp, Primorska