Veliki naravni most od hotela Rakov Škocjan

Rakov Škocjan je najbolj dramatičen po dežju.

Veliki naravni most v Rakovem Škocjanu je ostanek velike kraške jame, ki se ji je pred davnimi časi zrušil strop. Naravni park kaže več obrazov, ki sledijo letnim premenam, a vendar je voda tista, ki ga najmočneje zaznamuje. Nekateri Rakov Škocjan najraje obiščejo po daljšem deževju, ko voda bruha na dan iz številnih kraških izvirov, ki so sicer suhi. Tudi narava je tu najbolj všečna ob višjih voda. Odsev drevja v mirni reki Rak, ki teče pod Velikim naravnim mostom je pač neustavljivo lep, romantičen, dih jemajoč ... Upravičeno lahko prilepimo veliko vznesenih pridevnikov tej naravni znamenitosti

Zanimivost

A vendar bomo Veliki naravni most najbolje ali pa najglobje, kar nam je ljubše, doživeli v poletni suši, ko struga Raka presahne. Takrat se lahko sprehodimo pod mostom in naprej po strugi reke do Tkalce jame. Sprehod po tesni in globoki soteski, nekdanji mogočni kraški jami je izredno doživetje. Veliki naravni most je kot delo modernega umetnika, ki ljubi naravne materiale, skalo, kamen ... In del te inštalacije je reka, ki teče kakšen meter ali dva pod nami. Kljub temu, da je ne vidimo, jo lahko zelo dobro občutimo. Vhod v temačno Tkalco jamo, ki je pravo nasprotje svetlemu Velikemu naravnemu mostu, ni nič manj izjemen od sprehoda pod mostom. Gre za pravo popotovanje v daljno preteklost, saj si tu zlahka predstavljamo, kako je nekoč izgledala sedaj porušena kraška jama. 

 

Tkalco jamo si moramo ogledati tudi ob visokih vodah. Takrat reka Rak z vso silo priteče vanjo in nekaj deset metrov naprej hrupno ponikne v podzemlje. Prizor za tiste, ki smo vajeni le pritekanja vode na plano preko visokih slapov, mirnih obrhov ali zaganjalk naravnost osupne. Kam teče ta reka, koga sreča na svoji poti in koga bomo srečali mi na poti globoko v svoje podzemlje? Veliki naravni most se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Notranjska in še ožje v podregiji Notranjsko podolje. 

 

Zahtevnost in oprema

Pot je lahka in označena. Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Velik del poti bodo zmogli tudi mlajši, saj je pot povsem nezahtevna in večinoma položna. Veliki naravni most je najlepši, ko je gladina reke Rak srednje visoka, most pa najlepše doživimo poleti, ko reka med Velikim naravnim mostom in Tkalco jamo usahne. Takrat se lahko sprehodimo pod mostom in po strugi reke v Tkalco jamo in se nato povzpnemo iz nje skozi stransko okno. 


Kratka pot do stranskega okna Tkalce jame je spolzka, pot skozi samo okno pa strma in varovana z jeklenicami. Tu najmlajše med vzponom primemo za roko, da jim ne zdrsne ali jim pomagamo z nošenjem.

 

Višina in čas

Izhodišče: 520 m 
Najvišja točka na poti: 555 m 
Višinska razlika na poti: 124 m 
Časi: Izhodišče - Veliki naravni most in Tkalca jama: 45 minut. Krožen povratek po makadamski cesti: 25 minut. 

 

Kako do izhodišča?

Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Unec. Z vožnjo nadaljujemo proti omenjenemu kraju, kjer smo pozorni na oznake za Rakov Škocjan in Postojno desno. Cesta nas v nadaljevanju vodi povsem ob avtocesti, kjer postanemo pozorni na smerokaz, ki nas usmeri levo na makadamsko cesto proti Rakovemu Škocjanu. Te ceste se držimo vse do hotela Rakov Škocjan, kjer parkiramo.

 

 

Vzpon

S hojo pričnemo po makadamski cesti, po kateri smo se pripeljali. Po morda 10 metrih hoje zavijemo desno na pot, ki nas hitro pripelje do razpotja za Mali naravni most desno in za Veliki naravni most levo. Sledimo markirani pešpoti, ki nas pripelje do Kotličev, kjer prečkamo makadamsko cesto. Pot nas vodi mimo globoke kotanje, imenovane Kotel, iz katere se po obilnem deževju pretaka voda v Kotliče. Nato ponovno prečkamo cesto in gremo naprej v gozd.

 

Pešpot, ki se občasno precej oža nas pripelje do makadamske ceste in nato desno čez veliko gozdno jaso. Na njenem robu pot zavije desno in nas nad travnato dolino reke Rak pripelje do Velikega naravnega mostu. Če je struga pod mostom suha, se po njej sprehodimo do približno dvesto metrov oddaljene Tkalce jame. Vstopimo vanjo in se povzpnemo levo proti stranskemu oknu, skozi katerega ponovno pridemo na plano. Ta kratek del poti je spolzek in kljub temu, da je okno varovano z jeklenico, se moramo v vseh letnih časih paziti zdrsa. 

 

Nad oknom nadaljujemo levo proti ruševinam cerkvice svetega Kocijana. Pot nas v dobrih dveh minutah pripelje do makadamske ceste, ki se je držimo približno tristo metrov, ko nas oznake usmerijo levo proti cerkvici, do katere imamo še dobro minuto hoje.

 
Sestop

Od ruševin cerkvice se vrnemo nazaj do makadamske ceste po kateri se vrnemo na izhodišče. 

 

 

GPS sled


Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si

jama, Notranjska