Miklavž na Gorjancih

Sprehodimo se tudi do plitve kotanje Izero s številnimi jezerci.

Miklavž je priljubljena izletniška točka na robu planotastega ravnika visoko na Gorjancih. Tik nad Domom pri Miklavžu stoji na razglednem vrhu cerkvica Svetega Miklavža. Nedaleč stran, na robu košenic, se v plitvi kotanji imenovani Izero nahaja več manjših jezerc. Poleg neokrnjene narave nas bodo navdušile tudi številne legende in pripovedke povezane z našim izletom.

Zahtevnost in oprema

Gre za lahko označeno pot, za katero potrebujemo običajno pohodniško opremo. Opisan izlet ni zahteven. Primeren je za otroke starejše od treh let. Po potrebi jim pomagamo z nošenjem.

 

Višina in čas

Višina: 964 m
Višina izhodišča: 822 m
Višinska razlika: 142 m
Časi: Gospodična - Miklavž na Gorjancih 45 minut. 

 

Kako do izhodišča? 

Vozimo se po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Novo mesto - vzhod. Držimo se smeri za Metliko. Na prelazu Vahta (616 nm) zavijemo levo na makadamsko gozdno cesto. Po približno 10 kilometrih vožnje pridemo do Planinskega doma pri Gospodični. Parkiramo na parkirišču pred domom. 

 

 

 

Vzpon: 

Najprej si ogledamo znameniti izvir Gospodična pod planinskim domom. Nato se vrnemo in gremo mimo planinskega doma proti Miklavžu. Na pravo pot nas usmerijo planinske table. Za domom pridemo do gozdne pešpoti. V zmernem vzponu nas pripelje do široke gozdne makadamske ceste. Tu nadaljujemo levo. Hitro pridemo do križišča makadamskih cest, kjer nadaljujemo naravnost. Pot nas pripelje do naslednjega, tokrat večjega križišča. Planinska tabla nas usmeri na makadamsko cesto, ki nas mimo legendarnega Krvavega kamna in kasneje številnih košenic vodi do Doma pri Miklavžu.

 

Za domom se povzpnemo do cerkvice Svetega Miklavža. Sprehodimo se tudi do plitve kotanje Izero s številnimi jezerci.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

planinski dom, Dolenjska