Sveta Lucija iz Vitovelj

Lahek izlet v osrčju Vipavske doline, primeren tudi za najmlajše.

Sveta Lucija je prastar romarski kraj. Nahaja se v osrednjem naravnem svetišču v Vipavski dolini, katerega ožji del sta tudi Vitovska cerkev in Vitovsko jezero. Izlet do Svete Lucije iz Vitovelj je lahko odlična telesna sprostitev, lahko pa tudi popotovanje v lastne globine. Pri tem je vseeno ali nam je sveta Lucija blizu kot krščanska svetnica ali bomo v njej iskali skrivnosti, ki segajo daleč v preteklost, ko so temu svetu vladali Ajdi, kot pravi slovensko narodno izročilo.

Zahtevnost in oprema

Izlet na Sveto Lucijo iz Vitovelj je primeren za otroke stare od 3 do 4 leta. Hodimo skozi gozd in tudi naš cilj se nahaja v gozdu, zato je izlet primeren tudi za vroče poletne dni, sicer pa celo leto. Ob povratku se lahko dodatno ohladimo ob Vitovskem jezeru. Pot je lahka označena pot. Zanjo potrebujemo običajno pohodniško opremo.

 

Višina in čas

Izhodišče: 360 m

Višina: 644 m

Višinska razlika: 284 m

Časi: Izhodišče - Sveta Lucija: 45 minut. Krožen povratek mimo Vitovskega jezera: 35 minut.

 

Kako do izhodišča?

Primorsko hitro cesto za Novo Gorico zapustimo na izvozu za Selo. Takoj za izvozom nadaljujemo levo proti Vitovljam. Peljemo se mimo naselja Črniče in izvoza za vas Osek. V Vitovljah, v drugem križišču, zavijemo desno proti turistični kmetiji Maloščevo in cerkvi Svete Lucije. Na križišču za kmetijo nadaljujemo levo proti vasi Vitovlje. Cesta nas vodi mimo Brda in Čikavca, ko pa pridemo do križišča v Vitovljah zavijemo desno. Po dobrih dvesto metrih vožnje gremo mimo spomenika NOB. Parkiramo na ustreznem mestu ob cesti za spomenikom.

 

Vzpon

Gremo naprej po cesti, po kateri smo se pripeljali. Pozorni smo na planinske table, ki nas usmerijo na makadamsko cesto proti Vitovski cerkvi in jezeru. Že po dobrih desetih metrih hoje se makadam razcepi, držimo pa se leve smeri, ki vodi mimo zapornic. Te, sedaj gozdne ceste, se držimo vse do naslednje table, ki nas usmeri levo proti Vitovski cerkvi.

 

Sprva gremo preko razgledne poseke, nato pa naprej v gozd po pešpoti, kjer smo že po nekaj metrih hoje pozorni na razpotje, ki ga zlahka spregledamo. Tu zavijemo desno na ozko pešpot, ki se zmerno vzpenja. Ves čas nas vodi skozi gozd, občasno je vzpon hitrejši, pot pa utrjena s stopnicami starodavne romarske poti, ki je nekoč tu vodila proti Vitovski cerkvi in naprej proti Sveti Luciji.

 

Višje pridemo do razpotja, kjer zavijemo desno proti cerkvi. Hitro se vzpnemo do cerkve in gremo preko njenega spodnjega zelo razglednega dvorišča. Skozi taborska vrata nadaljujemo naprej v gozd. Spustimo se mimo razpotja za Vitovlje, nato razpotja za Čaven in ko pridemo do tretjega razpotja, nas lesen smerokaz usmeri desno proti Velikemu robu, Čavnu, Krnici, Sveti Luciji in Kopitniku. Če nismo prepričali, ali smo na pravem razpotju, smo pozorni na smerokaz za Sveto Lucijo. Te poti se držimo nekaj minut zmerne hoje, ko pridemo do naslednjega razpotja ob veliki skali. Tu se nahaja več planinskih smerokazov in opis zdravilnega gaja Sveta Lucija. Od tu imamo do kapelice Svete Lucije manj kot minuto hoje.

 

 

 

Spust

Gremo naprej po poti, ki vodi mimo kapelice svete Lucije. Spustimo se do razpotja, kjer zavijemo levo proti Užicam. Kmalu pridemo do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo proti Vitovskemu jezeru. Pot se sprva dokaj hitro spušča, a se nižje položi. Pozorni smo na planinsko tablo, ki nas usmeri levo proti jezeru. Pri njem smo prej kot v eni minuti.

 

Pri jezeru nadaljujemo desno nazaj po poti, ki se sprva kratko povzpne in nas pripelje na plano. V nekaj korakih smo na naslednjem razpotju, kjer se držimo naravnost. Te poti se sedaj držimo vse do izhodišča, do katerega imamo še približno deset minut hoje.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Primorska