Grad Lindek iz Belega potoka

Izlet na grad Lindek nas bo očaral zaradi zgodovine.

Grad Lindek nas pritegne s svojimi še vedno mogočnimi zidovi, vendar bi bila pot na Grajski hrib, kjer se razvaline nahajajo, tudi brez njega vredna obiska. Večino poti se vzpenjamo po soteski Belega potoka. Visoka stena, pri kateri prečkamo potok že povsem na začetku poti, se zdi kot stražar, ki nas spušča v zakladnico grajske gospode, kjer pa prejeti darovi niso snovne narave. Opisali smo izlet na grad Lindek iz Belega potoka.

Zgodovina in zanimivosti

Pot je zelo slikovita, vodi nas pod navpičnimi in tudi previsnimi stenami in nad potokom, ki si je vrezal strugo globoko v tesno grapo. Višje nas preseneti nekaj metrov visok slap. Stopimo lahko povsem do njegovega vznožja. Nad njim potok zavije desno okoli visokega in navpičnega pomola, ki se zajeda v njegovo strugo kot gozdarski klin. Kot da bi nam Beli potok hotel sporočiti, da bo kmalu vse drugače. Za ovinkom se pot položi in soteska razširi. Večkrat prečkamo sedaj krotko vodo, ki tu obilno odlaga lehnjak.


Grajske razvaline še vedno kažejo svojo nekdanjo moč. Mogočno zidovje olupljeno vsega ometa nas spominja na visoke megalite, ki kot protiutež tesni grapi globoko spodaj silijo visoko proti nebu. Tu so dolga stoletja vladali Lindeški vitezi, ki so bili zvesti vazali Celjskih grofov. Grad je kljub svoji trdnosti in moči klonil. Prvič leta 1439, ko ga je napadel in deloma razrušil znameniti najemniški vojskovodja Jan Vitovec. Lindeški vitezi niso dočakali konca svoje silne utrdbe, saj so izumrli v 16. stoletju. Grad je zadnje stoletje svojega življenja večinoma životaril, nato prešel v kmečke roke in bil dokončno opuščen in prepuščen propadu v 18. stoletju.

 

Zahtevnost in oprema

Na grad vodi lahka označena pot. Pozorni smo na možnost rušenja grajskih zidov. Izlet je primeren za otroke stare od 3 do 4 leta. Del poti bodo zmogli tudi mlajši, vendar jim na krajšem bolj strmem predelu pod slapom pomagamo z nošenjem. Soteska Belega potoka je zelo slikovita, najmlajše pa bo še posebej navdušil nekaj metrov visok slap ob poti. Še vedno mogočne razvaline gradu Lindek bodo razburkale domišljijo najmlajših, na njihovem južnem robu pa se odpre tudi širok razgled proti Celju. Pri hoji med razvalinami smo previdni, saj obstaja možnost rušenja s skalo grajenih zidov. Grad lahko z običajno pohodno opremo obiščemo v vseh letnih časih.

 

Višina in čas

Izhodišče: 434 m

Višina: 695 m

Višinska razlika: 261 m

Časi: Izhodišče - grad Lindek: 45 minut. Bližnjica nam pri povratku skrajša pot za približno 10 minut hoje.

 

Kako do izhodišča?

Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Celje - center in nadaljujemo proti Vojniku. Zapeljemo se preko Frankolovega in nadaljujemo proti naselju Beli potok. V naselju smo pozorni na smerokaze na levi in desni strani ceste, ki nas usmerijo levo na lokalno cesto. Po nekaj sto metrih vožnje parkiramo ob križišču nad prvimi hišami naselja. Tu bomo opazili smerokaz, ki nas usmeri proti gradu Lindek.

 

Vzpon

S hojo pričnemo po gozdnem kolovozu, ki nas sprva vodi ob potoku in mimo vodnega zajetja. Potok kmalu prečkamo pod visoko skalo, pot pa se prične dokaj strmo vzpenjati. Višje smo pozorni na nekaj metrov visok in zelo slikovit slap. Spustimo se lahko povsem do njegovega vznožja. Pot nas vodi pod visokimi stenami.

 

 

 

Nad slapom se v tesno grapo vrezana struga potoka obrne desno. Ta predel poti je še posebej slikovit, saj nas pot v ovinku vodi mimo visokega, navpičnega pomola, ki na videz še poglablja sotesko Belega potoka. Tu se nahaja razpotje, a se držimo desno. Za ovinkom se pot položi. V nadaljevanju zložna pot večkrat prečka potok, ki na tem predelu odlaga lehnjak. V nadaljevanju gremo mimo ribnika, ki se nahaja levo ob potoku. Zlahka ga spregledamo, saj je njegov breg precej zaraščen.


Tu se prične pot ponovno vzpenjati. Vodi nas mimo razpotja, kjer nas markacije usmerijo levo. Hitro pridemo do košnega travnika, ki ga prečkamo. Tik pred makadamsko cesto zavijemo desno na travnat kolovoz. Nanj nas usmeri precej skrit planinski smerokaz. Kolovoz se hitro zoža v stezico, ki nas pripelje v gozd na širšo sprehajalno pot. Le-ta nas v dobrih 5 minutah pripelje ob vznožje grajskih razvalin.

 

Spust

Vrnemo se po isti poti.

 

Povezava do gps sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

grad, Štajerska in Prekmurje