Velika Zelenica s planine Ravne

Dvatisočak, ki ne bo prevelik zalogaj tudi za večje otroke.

Velika Zelenica se je skupaj s sosednjim Velikim vrhom, oziroma če ju poosebimo, bratom dvojčkom Velikim vrhom, spoprijela v majceno visokogorsko planoto nad že tako planotastim svetom Veže, kot domačini pravijo Dleskovški planoti.  Le redkokateri gori tu je uspel podvig preseči dvatisoč metrov nadmorske višine. Njima najbližji Molički peči je to uspelo za 29 metrov, na zahodnem robu planote pa znamenitemu Lučkemu dedcu za borih 23 metrov. Deska, Dleskovec, Tolsti vrh, Črni vrh, Beli vrh, Koroški vrh in ostali so končali tam nekje med 1900 in 2000 metri nadmorske višine.

Zanimivosti

Velika Zelenica je znamenita tudi zaradi svoje severne stene, ki velja za eno najvišjih pri nas in se vrtoglavo globoko spušča v Robanov kot. Na robu nad prepadom, kot je pač to običajno za prepade, nam v dolino zlahka odpihne del lažje opreme. Na Veliki Zelenici bomo najprej opazili Ojstrico in njen vzhodni rob, pod katerim se mimo Male Ojstrice vzpenjamo na vrh. Gora navdušuje s svojo klinasto obliko, njena pobočja pa zgledajo precej težje pristopna kot so v resnici. Za njo se dviga Planjava za katero se skrivajo ostali Grintavci.

 

Najbližji vrhovi so Molička peč, Dleskovec, Deska, Krofička. Proti vzhodu se dviga Velika Raduha. Spregledali ne bomo niti Olševe in Pece. Proti jugu največ naše pozornosti pobere zaobljen in travnat Veliki vrh, ki nam deloma zastira pogled proti Savski ravni in hribovjem, ki se širijo okoli nje.

 

Zahtevnost in oprema

Pot je lahka in označena, primerna za otroke stare 5 let ali več, le tik pod vrhom nekoliko bolj strma in se moramo paziti zdrsa. Pod pobočji Velikega vrha pazimo, da se otroci držijo označene poti, saj je teren izrazito kraški, poln globokih in strmih vrtač in med skalami skritih lukenj in špranj.

 

Z mlajšimi otroki lahko vzpon na Veliko Zelenico izpustimo in naredimo turo okoli Dleskovca do planine Dolga trata kot je opisano med povratkom. Tura je v tem primeru izrazito nezahtevna. Na njenem južnem predelu se nahaja več golih in proti jugu razglednih kucljev. So brezpotni, a se bomo zlahka povzpeli nanje.

 

Potrebujemo običajno pohodniško opremo. Pozimi priporočamo uporabo derez in cepina. Treba se je varovati številnih skalnatih lukenj in razpok ob poti.

 

Višina in čas

Višina: 2114 m

Višina izhodišča: 1500 m

Višinska razlika: 614 m

Časi: Izhodišče - Velika Zelenica preko Sedelca: 2 uri. Velika Zelenica - izhodišče preko Dolge trate; 2 uri.

 

Kako do izhodišča?

Vozimo se po cesti Kamnik - Gornji Grad. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zavijemo levo proti Volovjeku. V vasi Podvolovjek smo pozorni na table, ki nas usmerijo levo proti Korošici. Vozimo se po cesti, ki kmalu postane makadamska. Na prvem in drugem križišču zavijemo levo proti Korošici, na tretjem križišču pa ne zavijemo levo proti Korošici, temveč peljemo naravnost proti planini Ravne. Te ceste se nato držimo vse do planine Ravne, kjer parkiramo.

 

 

 

Vzpon

Z mesta, kjer smo parkirali, gremo čez pašnik pred kočo na planini in sledimo markacijam v gozd. Hitro pridemo do gozdne ceste, kjer se držimo levo. Gozdna cesta preide v pešpot in se zlagoma vzpenja. Pot je dobro nadelana in označena. Po približno 1 uri zmerne hoje se dvignemo nad gozdno mejo. Proti vzhodu se odprejo razgledi na linijo vrhov nad Robanovim kotom in na pobočja pod njim. Kmalu pridemo do predela, kjer naša pešpot zavije levo. Tu se teren položi, hodimo pa skozi dolino s pobočji poraslimi z gostim ruševjem.

 

Pozorni smo na razpotje s planinskimi oznakami na skali, ki kažejo naprej proti Molički planini in desno proti Velikemu vrhu, kamor tudi nadaljujemo s hojo. Pot se prične hitro nekoliko bolj strmo vzpenjati in nas vodi med ruševjem skozi grapo. Višje nas vodi v strmo melišče, ki ga hitro prehodimo. Nekaj minut za njem zavijemo v vršno pobočje Velikega Vrha in Velike Zelenice, kjer se pričnemo strmo vzpenjati. Prečno v dolgih okljukih pridemo na majhno travnato planoto med Velikim vrhom in Veliko Zelenico. Zadnji del poti tik pod robom planote je nekoliko krušljiv in potrebno se je paziti zdrsa. Tu zavijemo desno in preko položnih travnatih pobočij se sprehodimo do Velike Zelenice.

 

Sestop

Po isti poti se vrnemo do razpotja, kjer smo prvotno zavili desno proti Velikemu vrhu. Tu sedaj zavijemo levo in po dobri minuti hoje pridemo do razpotja, kjer gremo desno proti planinama Ravne in Dolga trata. Sprva hodimo preko jas in med ruševjem. Pot se zmerno vzpenja, je dobro nadelana in jih zlahka sledimo. V dolgem levem ovinku nas zložno vodi okoli pobočij Dleskovca. Ko se položi, kmalu pridemo do planine Dolga Trata in do njenega vzhodnega dela, kjer se nahaja visok in razgleden rob Dleskovške planote.

 

Tu se nahaja pastirska koča in povsem levo visok križ s klopco. Gremo naprej mimo koče in se držimo desno. Na robu pašnika poiščemo leseno tablo, ki nas usmeri med ruševje navzdol proti planini Ravne. Pot je široka in se sprva spušča zmerno. Ko pridemo do gozdne meje se zoža in prične strmo spuščati. V mokrem se moramo na temu predelu, zaradi številnih spolzkih skal, paziti zdrsa. Pred planino Ravne prečkamo široko posekano pobočje za katerim se sprehodimo mimo koče in za njo do izhodišča.

 

Povezava do GPS sledi: GPS sled

 

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.

Gorenjska