Ribniško jezero

Družinski izlet na Ribniško jezero

Ribniško jezero se nahaja tik pod Jezerskim vrhom. Geologi pravijo, da jezero ni staro. Dejansko je v primerjavi z na stotine milijonov let starim Pohorjem zelo mlado. Le približno osem tisoč let. K jezeru pridemo po brvi speljani med barjanskim ruševjem. Na koncu se razširi in ob toplih dneh se lahko nanjo zleknemo in se prepustimo lepi naravi ...

Zanimivosti 


Če nepoboljšljivi romantiki pravijo, da skozi oči svoje najdražje vidijo v dno njene duše, bi se skozi jezero lahko potopili do dna mogočnega Ribniškega Pohorja? Bi skozi jezero lahko videli najglobje in davne skrivnosti našega najstarejšega gorovja? 


Stari narodi so verjeli, da so jezera palače iz diamantov, draguljev in kristala. Verjeli so, da v njih bivajo vile in da lahko človeka potegnejo vase. Naši staroverski predniki so častili reke in jezera in jim prinašali daritve. Človek je Pohorje poselil šele v srednjem veku. Kaj pa, če je to prelepo in mlado jezero na Pohorju, gorovju ki dneve šteje v tisočletjih, daritev človeku?


Zahtevnost in oprema


Predstavljena pot je nezahtevna, po njej pa se lahko podamo v običajni obutvi. 
Opisan izlet je zaradi svoje dolžine primeren za otroke, stare 4 do 5 let, pri čemer med povratkom spustimo ovinek do Črnega vrha. Če gremo na pot z mlajšimi otroki, ali želimo prehoditi le lepši del opisane poti, se zapeljemo do Ribniške koče in se nato odpravimo preko Jezerskega vrha do Ribniškega jezera. V tem primeru gremo vsekakor še do Črnega vrha, ki je najvišji vrh Pohorja. 


Del od Ribniške koče do Ribniškega jezera bodo večinoma zmogli tudi otroci, stari 2 do 3 leta, pri čemer najmlajšim pri hoji po potrebi pomagamo z nošenjem. Če se na pot odpravimo pri Ribniški koči, bodo zložen ovinek do Črnega vrha zmogli tudi otroci stari 4 do 5 let, mlajšim pa pri hoji po potrebi pomagamo z motivacijo ali nošenjem. 

 


Višina in čas


Najvišja točka na poti - Črni vrh: 1534m - Jezerski vrh: 1537m, Ribniško jezero: 1490m 
Višina izhodišča: 1101 m
Višinska razlika: 433 m
Časi: Koča Pesnik – Črni vrh: 2 uri 20 minut.


Kako do izhodišča? 


Iz Dravograda se peljemo proti Mariboru, za Radljami ob Dravi pa v krožišču zapustimo glavno cesto proti Mariboru in z vožnjo nadaljujemo proti Vuhredu, Ribnici na Pohorju in Ribniški koči. Za mostom preko reke Drave se peljemo preko Vuhreda in cesti še naprej sledimo proti Ribnici na Pohorju. Po približno 10 km vožnje prispemo do središča Ribnice na Pohorju. 


V središču Ribnice na Pohorju nas bo smerokaz za Ribniško kočo, 8 km, usmeril levo. Po tej cesti se bomo po slabih 6 kilometrih vožnje pripeljali do koče Pesnik, kjer parkiramo. 


Vzpon


Od koče Pesnik gremo naprej po makadamski cesti, po kateri smo se pripeljali, a le do prvega križišča, kjer nas markacija usmeri desno na pešpot, ki vodi v gozd. Višje se priključimo širokemu, a slabo vzdrževanemu gozdarskemu kolovozu, ki mu sledimo kar nekaj časa. V nadaljevanju nas vodi preko ožje makadamske ceste, kjer nas planinska markacija usmeri levo na slab kolovoz. Že po nekaj minutah hoje nas markacija usmeri na pot, ki se drži gozdarske drče. Vzpon je sprva dokaj strm, se višje položi in kmalu ponovno prične strmo vzpenjati. Nad strmino prečkamo poseko. Tu se pot obrne desno in nas vodi mimo prve počitniške koče. Držimo se makadamske ceste, ki nas po dobri minuti ali dveh pripelje do smučišča na Ribniškem Pohorju in Ribniške koče. 


Pri koči nadaljujemo s hojo po široki makadamski cesti, ki se zložno spušča. Nižje, na razglednem ovinku, stopimo na pešpot, ki se vzpenja naravnost v široko in razgledno travnato pobočje. Držimo se naše pešpoti, ki nas hitro pripelje na prostran in razgleden Jezerski vrh z visokim spomenikom posvečenim padlim borcem planincem. 


Pri spomeniku nas planinska tabla usmeri proti Ribniškemu jezeru. Sledimo pešpoti, ki se zložno spušča proti jezeru. Sprva nas vodi skozi redko s smrekami zaraščajoče pobočje. Pripelje nas do brvi po kateri se nato v dobri minuti sprehodimo do jezera.


Sestop


Po isti poti se vrnemo do široke makadamske ceste, ki vodi do Ribniške koče. Tu zavijemo levo na neoznačen kolovoz, ki preči široka travnata pobočja. Ves čas zložna pot nas izmenično vodi preko travnatih pobočij in skozi smrekov gozd, držimo pa se je vse do razpotja, kjer gre levo pot proti Črnemu vrhu in Grmovškovemu planinskemu domu pod Veliko Kopo, desno pa proti Ribniški koči. S hojo nadaljujemo levo. Hodimo po širokem kolovozu. Pot je večinoma zložna. Vodi nas mimo razpotja za Mislinjo levo navzdol, se v nadaljevanju kratko nekoliko strmeje povzpne, sledi pa ponovno zložen vzpon. Tik pod Črnim vrhom pridemo do razpotja, kjer gre desno smer za Grmovškov dom - krajša bližnjica, zavijemo pa proti Črnemu vrhu do katerega imamo samo še nekaj kratkih minut zložne hoje. 


S Črnega vrha se po isti poti vrnemo do razpotja, kjer smo prvič zavili levo proti Grmovškovemu domu pod Veliko Kopo. Tu sedaj ne zavijemo desno na prvotno pot, temveč se držimo naravnost. Sledimo širokemu kolovozu, ki nas v pretežno zložnem vzponu v približno 15 minutah pripelje do Malega Črnega vrha, kjer se nahaja smučarsko akumulacijsko jezero in počitniška hiša. Še naprej se držimo naše poti po kateri se v nekaj minutah spustimo do Ribniške koče. Od tu se na izhodišče pri koči Pesnik vrnemo po isti poti. 


Povezava do GPS sledi:  GPS sled

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.