Izlet na Tolminski Kuk

Izlet na najvišji vrh Spodnjih Bohinjskih gora.

Najvišji vrh Spodnjih Bohinjskih gora, ki se razširja na 2085 metrih nadmorske višine, se mogoče na prvi pogled ne zdi kot preveč zahteven zalogaj. To seveda ni res, saj njegova zahodna vršna stena zahteva kar nekaj dela, pot je strma in na določenih delih boste morali tudi plezati. A ko boste končno na vrhu, se vam bo zdelo, kot da ste višje, kot ste v resnici.

Zanimivosti

Na Tolminskem Kuku prevladuje optična iluzija. Ko smo na vrhu, imamo občutek, da smo precej višje, kot smo v resnici. Sosednji vrhovi, kot so Vrh Planje, Zeleni vrh, Podrta gora, Vrh nad Škrbino, se zdijo tako daleč spodaj, pa so le kakšnih 100 metrov nižji.

Zahtevnost in oprema

Gre za zahtevno označeno pot, ki jo lahko prehodite tudi v dveh dneh z nočitvijo v Domu na Komni. Za tiste, ki niso navajeni visokogorja, predlagamo, da se povzpnete na Kser, saj vas mimo njega vodi pot na Tolminski Kuk.
Če boste šli skupaj z otroki, priporočamo dvodnevno turo.

Svetujemo, da imate s seboj čelado in ostalo običajno pohodniško opremo. V zimskem času pa tudi dereze in cepin.

Višina in čas


Višina: 2085 m
Višina izhodišča: 653 m
Višinska razlika: 1432 m
Časi: Celotna pot vam bo vzela 6 ur in 15 minut. Zaradi zahtevnosti se raje odločite, da jo prehodite v dveh dneh. Pot od planinskega doma Savica do Doma na Komni vam bo vzela 2 uri in 30 minut, pot od Doma na Komni do planine Govnjač 30 minut. Od planine Govnjač do Vrha Planje (čez Kser) boste rabili 2 uri. In na koncu še 1 uro in 15 min da pridete do Tolminskega Kuka.

Kako do izhodišča?

Gorenjsko avtocesto zapustimo izvozu za Lesce in se preko Bleda in Bohinjske Bistrice zapeljemo do Ribčevega Laza. Tu zavijemo levo proti Ukancu. V Ukancu se držimo naravnost za slap Savico. Parkiramo na velikem parkirišču ob planinskem domu Savica. Parkirišče je med glavno turistično sezono plačljivo.

Vzpon:

Mimo planinskega doma Savica stopimo na pešpot in po dobri minuti hoje pridemo do vhoda za pot do slapa Savica. Držimo se leve strani in sledimo planinskem smerokazom za Dom na Komni. Te poti se držimo vse do cilja.
Pri Domu na Komni sledimo oznakam za planino Govnjač. Sprva se dobrih 10 do 15 minut spuščamo vse do naslednjega razpotja, kjer gre levo pot za Vogel. Od razpotja za Vogel se prične pot počasi vzpenjati. Višje se odpre razgled na Dom na Komni in proti goram nad Triglavskimi jezeri. Kmalu zatem se pot obrne navzdol in v zmernem spustu po mulatjeri pridemo na planino Govnjač.

Lahko jo obhodimo po njenem desnem robu, ali pa smo pozorni na bližnjico, ki se vzpenja po njenem levem pobočju. Višje se zmeren vzpon prelevi v strmega, pot pa nas vodi deloma tudi skozi ruševje. Držimo se naše poti, ki nas hitro pripelje do manjše in zelo slikovite travnate doline pod Kserjem.

Pot postaja vse bolj razgledna. Nadaljujemo levo in že v nekaj minutah pridemo na greben Spodnjih Bohinjskih gora, na neizrazito sedelce med Vrhom Škrli in Kserjem. Tu nadaljujemo levo.

Pot nas vodi preko neizrazitega Kserja za katerim se pot obrne navzdol. Sprva se spuščamo po travnatem pobočju, nato pa gremo vrh gruščnatega ozkega grebena, kjer se varujemo zdrsa. Spust je kratek, sledi pa grebenski vzpon proti Vrhu Planje. Vzpon je dokaj strm. Pot nas občasno vodi tik ob prepadnem robu visoko nad dolino Tolminke in tik pod vrhom je sem pa tja potrebno nekaj korakov preplezati. Vrh je dolg, grebenast in zelo razgleden.

Z Vrha Planje se pričnemo sorazmerno hitro spuščati. Potem se pričnemo vzpenjati po zahodnem, strmem pobočju Tolminskega Kuka. Prvi del vzpona poteka po melišču polnem drobnega grušča. Hodimo v okljukih, napredujemo pa zelo hitro, saj je pot strma. Nad meliščem postane teren skalnat s posameznimi zaplatami trave. Krajši del poti moramo tudi preplezati.

V nadaljevanju je pot lahka, a le do manjše škrbine, kjer je potrebno ponovno plezati. Do vrha Tolminskega Kuka imamo le še dobro minuto lahke grebenske hoje.


Povezava do GPS sledi: http://vnaravi.si/gps-sledi/441-julijske-alpe/460-tolminski-kukPlaninske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.