V nahrbtniku naj ne manjka komplet prve pomoči

Kaj mora biti v kompletu za prvo pomoč?

Ne glede na to ali se podajamo na krajši izlet ali daljšo gorsko turo, je dobro, da smo opremljeni tudi za primere, ko se naše počutje poslabša in nastopijo zdravstvene težave. Ali veste, kateri zdravstveni pripomočki in zdravila so tisti, ki nikakor ne smejo manjkati v kompletu prve pomoči za gore?

Še tako skrbno načrtovan izlet nam lahko pokvarijo slabo počutje, poškodba ali poslabšanje zdravstvenega stanja.

 

Zaščitimo se pred najpogostejšimi težavami

»Sončne opekline, zvini kolena ali gležnja in manjše rane je le nekaj najpogostejših poškodb, do katerih prihaja na pohodih,« glede na izkušnje zdravnikov iz splošne in pediatrične ambulante v Medicinskem centru Barsos našteva specialist družinske medicine Martin Kenda, dr. med. »Pri srčnih in pljučnih bolnikih lahko pride tudi do poslabšanja kroničnih bolezni,« še dodaja in pojasnjuje, da kronični bolniki svoje zmožnosti praviloma poznajo, v kolikor pa jih ne, naj se o njih posvetujejo z zdravnikom.


A zdravstvene težave lahko omilimo, če smo na pohod primerno pripravljeni. V naš potovalni nahrbtnik zato nujno spadajo primerna pohodniška oprema, osnovni komplet prve pomoči in t. i. potovalna lekarna.

 

Del obvezne opreme naj bo komplet prve pomoči

Da bi potovalna lekarna morala biti del obvezne opreme pri odpravi na krajši pohod ali daljšo gorsko turo, se strinja tudi Martin Kenda, dr. med.

 

Pohodnik naj ima vedno s seboj vso terapijo oziroma zdravila, ki jih redno jemlje, alergiki naj se opremijo še s kompletom za samopomoč.
Sicer je priporočljivo, da imamo pri sebi še kakšno protibolečinsko oziroma protivnetno zdravilo.


A del potovalne lekarne naj ne bodo le zdravila. »Vanjo vključimo nekaj zložencev, povojev in obližev. Pri tem pa ne pozabimo na zaščito pred soncem in dovolj tekočine,« še svetuje specialist družinske medicine.

 

Opremimo se glede na dolžino poti

Če načrtujemo nekajurni pohod ali večdnevno gorsko turo, se bomo nanju pripravili drugače. Prav tako kot bomo za krajši izlet s seboj vzeli manj stvari, je tudi naša potovalna lekarna lahko manjša. »Za nekajdnevno pot pa naj bo potovalna lekarna obsežnejša,« pravi zdravnik specialisti iz Medicinskega centra Barsos.


A tudi potovalna lekarna ne more nadomestiti ustrezne pripravljenosti na pohod, zato zdravnik Martin Kenda, dr. med., pohodnikom podaja tudi naslednji nasvet: »Skrbno izberite primerno obutev in opremo ter težavnost prilagodite svojim sposobnostim.«


Če se kljub ustrezni pripravljenosti pri pohodu poslabšata naše zdravstveno stanje ali dobro počutje, lahko manj nevarne neprijetnosti, kot so majhne rane ali žulji, z opremo iz potovalne lekarne oskrbimo sami. Ob obsežnejših poškodbah, zlomih in zvinih pa pokličimo Center za obveščanje na številko 112.

 

Pred odhodom preverite, ali vaša potovalna lekarna vsebuje:

  • zložence, povoje in obliže,
  • kremo ali drugo mazilo za zaščito pred soncem,
  • zdravila, ki jih redno jemljete,
  • protibolečinska in protivnetna zdravila,
  • alergiki naj s seboj vzamejo še komplet za samopomoč.

Poleg tega poskrbite tudi za dovolj tekočine.Za Očistimo gore pripravila Triglav, Zdravstvena zavarovalnica. Medicinski center Barsos je zdravstveni partner Triglav, Zdravstvene zavarovalnice pri zagotavljanju storitev Specialisti in Specialisti+.