V visokogorje le z dobro zaščito oči

Strokovnjaki svetujejo kakovostna očala z visoko zaščito in prilegajočo se obliko.

Izbira sončnih očal za hribe, ki bodo oči kakovostno ščitila pred soncem, a bodo hkrati primerna tudi za gibanje, ni vedno najlažja naloga. Veste, na kaj morate biti pozorni pri njihovi izbiri?

Ko se odpravljamo na gorski pohod, je pametno poskrbeti za zaščito pred soncem. Pri tem moramo pred škodljivimi sončnimi žarki zavarovati tudi naš vid, saj moč UV žarkov z nadmorsko višino narašča, na višini 2.000 metrov je kar 15 odstotkov več UVB sevanja kot na morski obali.


V visokogorje z visoko zaščito

»Pri izbiri očal, s katerimi se boste podali v visokogorje, bodite pozorni na njihovo kakovost. Stekla naj vas zaščitijo pred vsaj 95 odstotki sevanj vidne svetlobe. Da bodo vaše oči zaščitene tako pred svetlobo kot tudi pred vetrom, pa izberite modele, ki so pri strani bolj zaprta,« svetuje Suzana Pavlič iz Okulistike in optike Morela.


Na očala ne pozabite tudi, ko se odpravljate v gozd. »Negativni žarki lahko prav tako pridejo mimo redkejših drevesnih krošenj, zato so naše oči lahko tudi v naravi izpostavljene sončnim žarkom in drugim nevarnostim.,« še dodaja sogovornica in razlaga, da je nošenje očal primerno tudi ob oblačnem vremenu: »Tanka oblačna plast lahko vseeno prepusti do 80 odstotkov UV sončnega sevanja.«
Pri tem dodaja, da je v primeru snega potrebna posebna pazljivost: »Sneg UV sevanje odbija. Tako se količina prejetih žarkov lahko podvoji v primerjavi z razmerami, ko snega ni.«

 

Ko izbirate očala, razmislite o njihovi uporabi

»Ne glede na to, kje boste nosili svoja očala, bodite pri izboru pozorni na to, da očala niso le estetski pripomoček. Sončna očala naj bodo kakovostna in prilagojena njihovemu namenu uporabe. Pozorni bodite predvsem na izbiro stekel, saj boste s pravilnimi stekli optimalno zaščitili vaše oči,« še priporočajo v Okulistiki in optiki Morela.


Sogovornica Suzana Pavlič nadalje pojasnjuje: »Stekla, ki jih izberimo za obisk visokogorja, naj imajo oznako moči zatemnitve 4+, kar predstavlja do 98-odstotno zatemnitev. Takšna stekla odbijajo intenzivno bleščečo svetlobo, antirefleksni sloji v vijolični ali modri barvi pa še dodatno zmanjšuje odvečno bleščanje. Za primerjavo lahko povem, da se takšna stopnja zatemnitve na primer ne sme uporabljati pri vožnji, saj so očala navadno zatemnjena do 85 odstotkov. V visokogorju, kjer so žarki intenzivnejši, pa vam tovrstna očala lahko koristijo.«
Sicer naj bodo očala, ki jih boste uporabljali predvsem za rekreacijo:


• kakovostna,
• anatomsko pravilno zaobljena,
• primerne velikosti, saj vas le tako ne bodo motila.


Rekreativna sončna očala sicer prepoznate po športno-klasičnih oblikah, srednje kakovostnih materialih in steklih, ki imajo standardne stopnje zatemnitev. Profesionalna športna očala se od njih razlikujejo po tem, da so po funkciji in obliki narejena za uporabo pri določenem športu. Lahko so zelo specifičnih oblik, za okvir so uporabljeni materiali višje kakovosti, prav tako za stekla, tovrstna sončna očala pa lahko kljubujejo različnim vremenskim pogojem.

 

Z očali dvomljivega porekla lahko očem škodujete

Z nepravilno izbiro očal lahko svojemu vidu tudi škodujete, saj mu ne zagotovite ustrezne zaščite. Zato izberite očala, ki ustrezajo predpisanim standardom in so opremljena z ustreznimi potrdili – certifikati.

 

Za Očistimo gore pripravila Triglav, Zdravstvena zavarovalnicaMorela optika in okulisti je zdravstveni partner Triglav, Zdravstvene zavarovalnice pri zagotavljanju storitev Specialisti in Specialisti+.