Naj planinska pot je …

Dobili smo naj planinsko pot.

Planinke in planinci so največ glasov podelili krožni poti Planina Blato – Planina pri Jezeru – Planina Dedno polje – Vrata (pod Zelnarico) – Prehodavci – Dvojno jezero – Štapce – Ovčarija – Planina pri Jezeru – Planina Blato.

30. junija se je izteklo glasovanje za Naj planinsko pot, ki smo ga v pobudi Očistimo gore izvedli skupaj s Planinsko zvezo Slovenije. Pot, ki je prepričljivo zmagala, je krožna pot Planina Blato – Planina pri Jezeru – Planina Dedno polje – Vrata (pod Zelnarico) – Prehodavci – Dvojno jezero – Štapce – Ovčarija – Planina pri Jezeru – Planina Blato. Planinke in planinci ste prvi namenili skoraj dvakrat toliko glasov kot drugouvrščeni poti: Aljažev dom v Vratih – Bovški Gamsovec – Stenar – Aljažev dom v Vratih. Na tretje mesto se je uvrstila planinska pot Soriška planina – Ratitovec.

 

Zmagovalna #najplaninska pot združuje dve lepi pohodni izkušnji iz osrčja Julijskih Alp: pot po bohinjskih planinah s pohodno potjo po čudovitem visokogorju, kot ga ponuja Dolina triglavskih jezer.

 

Posamezne etape poti so označene kot lahka oziroma kot zahtevna pot. Vsekakor se na pot odpravite s primerno planinsko opremo, na nekaterih odsekih je še sneg, zato s sabo imejte tudi dereze in cepin. Pot brez vmesnih postankov od povprečnega planinca zahteva lepih 11 ur hoje.

 

Za izglasovano naj planinsko pot Planina Blato – Planina pri Jezeru – Planina Dedno polje – Vrata (pod Zelnarico) – Prehodavci – Dvojno jezero – Štapce – Ovčarija – Planina pri Jezeru – Planina Blato skrbijo 3 planinska društva: PD LPP, PD Ljubljana Matica in PD Radeče. 

 

Da je pot dobila največ glasov, ni le potrditev, da je pot pri planincih priljubljena, ampak je tudi priznanje in zahvala markacistom, ki skrbijo, da je pot lepo vzdrževana, varna in označena.

 

Zato bomo markacistom vseh treh planinskih društev, ki skrbijo za zmagovalno pot, skupaj s partnerjem projekta Intersport Slovenija predali bone za športno obutev. Izmed vseh, ki ste sodelovali pri zbiranju predlogov, pa bomo izžrebali 10 prejemnikov čelnih svetilk. Med tistimi, ki ste glasovali, pa izžrebamo 10 prejemnikov praktičnih nagrad.

 

Foto: Miro Kregar

 

 

Vtise z naj planinske poti Planina Blato – Planina pri Jezeru – Planina Dedno polje – Vrata (pod Zelnarico) – Prehodavci – Dvojno jezero – Štapce – Ovčarija – Planina pri Jezeru – Planina Blato si lahko ogledate v galeriji. Posnel jih je ultratriatlonec Miro Kregar, ki je poti, ki so na glasovanju veljale za finalistke, še pred koncem glasovanja pretekel in posnel v obutvi, ki jo je prispeval partner projekta. Miro Kregar je povedal: »Za planinski izlet, še posebej v visokogorje, ki zna trajati ure in ure, je eden najvažnejših kosov opreme prav gotovo planinski čevelj. Ta mora biti stabilen, varen in udoben. Če se na pot odpravite kot tekač in želite s svojim ciljem opraviti kar najhitreje, pa mora biti ta tudi lahek in okreten. Te finalne poti sem pretekel ali prehodil v obutvi Adidas, ki mi jo je omogočilo podjetje Intersport. Dobro so se obnesli tako na travnatih, kot tudi skalnatih predelih. Podplat je stabilen tudi na mokrem terenu. So dobre sopotnice na različnih terenih in razmerah.«