O nas

Pobuda Očistimo naše gore povezuje več kot 36.000 ambasadorjev čistih gora in neokrnjene narave. Združuje nas geslo: Poleg lepih spominov odnesimo v dolino tudi smeti.

V devetih letih smo tako gore olajšali za več kot 29 ton odpadkov. Akcija Očistimo gore pa je več kot čiste gore. Gradimo na treh stebrih izobraževanja, da bo obisk gora odgovoren do narave in sočloveka, varen in prijeten.

 

 

  1. Čiščenje
  2. Varnost v gorah
  3. Spodbujanje aktivnega preživljanja prostega časa v naravi

 

 

9 poudarkov za 9 sezon akcije Očistimo naše gore

1. V devetih letih so planinci skupaj očistili naravo že za več kot 29 ton smeti, od tega samo v zadnjem letu za dobro 1 tono. Smeti, ki jih prinesemo v dolino, ločeno odložimo v zabojnike.

2. Več kot 78 planinskih koč je vsako leto prejelo vrečke za odnašanje smeti v dolino. Po novem planinskih koč z vrečkami ne bomo več opremljali, pač pa bomo še bolj ozaveščali planince, da svoje smeti odnesejo s seboj.

3. V devetih letih je akcija pridobila več kot 36.000 ambasadorjev, ki na družabnih omrežjih dejavno soustvarjajo skupnost ljubiteljev čistih planin. V živo se srečujemo na skupinskih čiščenjih, na katerih spodbujamo medgeneracijsko sodelovanje.

4. V Sloveniji deluje 700 markacistov, kar pomeni, da vsak povprečno skrbi kar za 10 km planinskih poti. Njihovemu požrtvovalnemu delu želimo dati priznanje, zato izbiramo Naj planinsko pot in tako nagrajujemo planinsko društvo, ki zanjo skrbi.

5. Podpiramo planinska društva pri sanaciji poti, ki so zaradi vetroloma, žledu in drugih naravnih pojavov poškodovane. Zato razpisujemo sofinanciranje v okviru akcije Planinske poti za prihodnje generacije.

6. Radi beremo gore. Zato smo 10 planinskih koč opremili s knjižnimi poličkami Očistimo naše gore, na katerih je predstavljen tudi bonton. Ker srčnega planinca spoznaš po pozdravu in nasmehu.

7. Reševalci Gorske reševalne zveze Slovenije vsako leto opravijo več kot 500 intervencij Akcija Očistimo naše gore finančno podpira razvoj programa sarOS, ki jim pomaga, da hitreje locirajo ponesrečenca in tako skrajšajo čas, v katerem ga predajo v profesionalno medicinsko oskrbo. Skupaj pripravljamo tudi ozaveščevalne vsebine.

8. Pohodniki so navdušeno sprejeli našo spletno stran, na kateri je bilo v treh sezonah objavljenih kar 67 predlogov za družinske izlete – vse poti so preizkušene, skrbno izbrane in prilagojene družinam z (mlajšimi) otroki.

9. Očistili smo najvišje ležeči ledenik pod Triglavom ter njegovo okolico za 380 kilogramov odpadkov .