Katera naj postane Naj planinska pot 2019?

Vabljeni h glasovanju za Naj planinsko pot 2019!

Tudi letos boste lahko s svojim glasom povedali, katera planinska pot oziroma obhodnica vam je najbolj pri srcu in tako izglasovali Naj planinsko pot 2019. Glasujete lahko za eno izmed 11 predlogov poti, ki je vsaka zase čudovita, a potrebna vzdrževanja. Nabor poti za glasovanje smo pripravili s Planinsko zvezo Slovenije.

Za dobro vzdrževane planinske poti


Ste se že kdaj vprašali, koliko kilometrov planinskih poti prehodite na leto? Koliko kilometrov je vseh planinskih poti? Kaj se dogaja na planinskih poteh po izrednih vremenskih razmerah, kot so žled, obsežnejše deževje … ? Ali veste, koliko markacistov skrbi za planinske poti?
 

V Sloveniji za planinske poti skrbi nekaj več kot 800 markacistov. Njihovo delo je prostovoljno in temelji na požrtvovalnosti. Denarnih sredstev je malo. Dodatne težave povzročajo še vremenske ujme. Zaradi tega je kar nekaj planinskih poti slabše urejenih oziroma se obnavljajo s časovnim zamikom. Na drugi strani vse več mladih hodi v hribe, a niso aktivno vključeni v skrb za poti. Na leto se med markaciste vpiše 5 mladih, povprečna starost markacistov pa je kar 56 let.
 

Zato letos pri akciji Očistimo gore nadaljujemo z delom, ki smo ga pričeli lansko sezono. Z nekaj pobudami in akcijami bomo pozornost namenili markacistom in planinskim potem. Tako želimo prispevati k ozaveščanju planinske in splošne slovensko javnosti o problematiki planinskih poti, vzdrževanju planinskih poti pa bomo namenili tudi nekaj sredstev.

 

Glasujte za Naj planinsko pot 2019!


Zato vas vabimo, da glasujete za Naj planinsko pot 2019! Tokrat bo izbor nekoliko drugačen. S Planinsko zvezo Slovenije smo po posvetu z oskrbniki planinskih poti pripravili nabor 11 planinskih poti oziroma obhodnic, ki bi bile potrebne vzdrževanja.
 

Svoj glas podelite tisti izmed predlaganih poti oziroma obhodnic, ki vam je najbolj pri srcu, planinsko društvo oziroma meddruštveni odbor zmagovalne poti pa bo prejel sredstva v višini 3000 evrov za obnovo oziroma vzdrževanje, ki jih bo prispevala akcija Očistimo naše gore.
 

Prav vse poti si zaslužijo naziv Naj planinska pot 2019 in prav vsem planinskim društvom ali meddruštvenim odborom bi prišla prav sredstva za vzdrževanje. Katera pot je najbolj pri srcu vam? Povejte s svojim glasom!
 

Glasovanje je zaključeno.


 

Glasujete lahko za naslednje planinske poti oziroma obhodnice. V oklepaju je navedeno planinsko društvo oziroma meddruštevni odbor, ki je skrbnik poti kandidatke.


- Koroška planinska pot (MDO Koroške)
- Zasavska planinska pot  (MDO Zasavje)
- Vezna pot po okoliških vrhovih Doma Valentina Staniča (PD Javornik Koroška Bela)
- Krožna Rečiška pot (PD Laško)
- Planinska pot čez Kozjak: Dravograd—Maribor (PD Maribor Matica)
- Šaleška planinska pot (PD Velenje)
- Planinska pot XIV. Divizije (Savinjski MDO)
- Slovenska pot na Mangart (PD Bovec)
- Dom pri izviru Završnice—nad Šijo—V Kožnah—Stol (PD Žirovnica)
- Plesnik—Plesnikova planina—Klemenča jama (PD Solčava)
- Turska gora—Skuta (PD Kamnik)

 

Vsak glasovalec lahko glasuje enkrat na dan. Glasovanje poteka od 31. maja 2019 do vključno 25. junija 2019. Naj planinsko pot 2019 in planinsko društvo oz. meddruštveni odbor, ki bo prejemnik sredstev, bomo razglasili na naši spletni strani in spletnih straneh Planinske zveze Slovenije. Več o glasovanju si preberite v Pravilih glasovanja za »Naj planinsko pot 2019« .