Mimo slapa Rinke do doma na Okrešlju po obnovljeni poti

PD Celje-Matica je obnovilo planinsko pot slap Rinka – dom na Okrešelju.

Ste že potegnili črto pod letošnjo planinsko sezono? Upamo, da nam bo zima naklonila obilo lepih dni, da se bomo lahko še podali na kašen zimski pohod. Pri Očistimo gore pa smo povlekli črto pod letošnjo sezono in prešteli, kaj smo letos delali.

 

Sredstva za obnovo je prejelo PD Celje-Matica


To sezono smo podprli skrb za planinske poti. Še posebej smo veseli, da smo letos dali besedo vam, da izberete #najplaninskapot, ob tem pa smo izvedli tudi razpis Planinske poti za prihodnje generacije. Na razpis so se lahko prijavila planinska društva in meddruštveni odbori, ki bi si želeli finančna sredstva za obnovo ali vzdrževanje katere od dotrajanih planinskih poti, za katere skrbijo.


 
Razpisna komisija, v kateri so bili trije predstavniki Planinske zveze Slovenije in en predstavnik pobude Očistimo gore je odločila, da sredstva prejme Planinsko društvo Celje-Matica za obnovo planinske poti slap Rinka – Frischaufov dom na Okrešlju.

 

Omenjena planinska pot je izredno priljubljena, dom na Okrešlju pa je zaradi dostopnosti iz Logarske doline eden izmed najbolj obiskanih domov v slovenskih gorah. V PD Celje-Matica ocenjujejo, da ga letno obišče do 20.000 obiskovalcev.  Pot velja za nezahtevno označeno planinsko pot. Dom na Okrešlju, ki ga v zadnjih letih PD Celje-Matica v celoti obnovilo, dosežemo po dobrih 45 minutah hoje. Na pot do tja se rade podajo vse generacije. Dom na Okrešlju je izhodišče za Tursko goro, Skuto, Brano, Mrzlo goro, Štajersko Rinko in Kranjsko Rinko.

 

Zaradi frekventnosti je pot postala dotrajana in nevarna, najbolj so bile obnove oziroma zamenjave potrebne zlizane stopnice in brv čez Savinjo, kot tudi zlizane stopnice nad slapom Rinka. Pot je bilo treba na novo zaščititi z jeklenicami, pa tudi usmerjevalne table je bilo potrebno postaviti na novo.
 

Z obnovo je planinska pot slap Rinka – Okrešelj zgledno urejena


Obnova planinske poti je potekala v dveh etapah. Konec junija si je pot ogledala ekipa markacistov iz PD Celje-Matica in PZS z vodjo tehnične skupine markacistov pri PZS Fancem Šinkom. Julija je 15 markacistov opravilo zahtevnejši del: zamenjalo je in z jeklenico zavarovalo brv čez Savinjo ter zamenjalo in utrdilo stopnice. Celotno dolžino poti so tudi očistili krušljivega kamenja in izpostavljene dele zavarovali z jeklenicami. V drugi etapi so postavili nove usmerjevalne table. Tako je pot spet varna, dobro označena in zgledno urejena, markacistom PD Celje-Matica in markacistom iz drugih planinskih društev, ki so priskočili na pomoč,  pa zahvala za izvrstno opravljeno delo.


Obnova planinske poti slap Rinka – OkrešeljZanimivosti:


- Na Okrešelj vodita dve poti: poleg na novoprenovljene mimo slapa Rinke še pastirska, ki je označena kot delno zahtevna označena pot. Vodi mimo Savinje.


- Markacisti za brvi uporabljajo macesnov les. Tako je bilo tudi v primeru prenove planinske poti slap Rinka – Okrešelj.


- Kam pa z lesom stare brvi? Markacisti so ga uporabili za nove stopnice nas slapom Rinko.


- Rišejo markacisti markacijo na roko ali uporabijo šablono? Na roko. Najprej narišejo belo piko, nato dodajo rdeč obroč.


- Markacije morajo biti narisane na desni strani – to je tudi stran, po kateri hodimo navkreber ali navzdol – le v primeru, da je pot na eno stran prepadna, so na levi strani. Markacije si običajno sledijo na 30 metrov.