Naj planinska pot 2019 je postala Rečiška planinska krožna pot

Za Naj planinsko pot 2019 ne le naziv, ampak tudi sredstva za vzdrževanje.

Planinke in planinci so izglasovali! Izmed nabora 11 planinskih poti, ki so potrebne obnove, so naziv Naj planinska pot 2019 z največjim številom glasov podelili Rečiški planinski krožni poti.   

Glasovanje za naj planinsko pot, ki je potekalo nekaj manj kot mesec dni, je bilo živahno. Veseli smo velikega števila glasov, zato se zahvaljujemo planinkam in planincem za izreden odziv. V tesni konkurenci 11 lepih, a obnove potrebnih poti, je zmagala Rečiška planinska krožna pot, ki bo prejela sredstva za vzdrževanje.


Se še spomnite, katera pot je prejela laskavi naziv #najplaninskapot lansko leto?


Rečiška planinska krožna pot je sklenjena planinska pot po Zasavsko-Posavskem hribovju z izhodiščem in ciljem v Laškem. Spada med nezahtevne označene planinske poti, zanjo pa skrbi Planinsko društvo Laško.


Pot vodi po vrhovih, ki obkrožajo Rečiško dolino: Govško brdo (811 m), Baba (789 m), Ostri vrh (855 m), priljubljena Mrzlica (1121 m), Gozdnik (1090 m), Tolsto (779 m) in Malič (936 m). Če jo načrtujete prehoditi v enem kosu, si vzemite 2 dni časa, raje pa še več. Vsega skupaj je za 35 km hoje, višinske razlike pa 894 m.


Vendar vsi ti podatki ne povedo vsega. Če se odpravite po njej, boste uživali v valovitem svetu Zasavsko-Posavskega hribovja. Z najvišjega vrha Mrzlice pa se boste lahko razgledali po celotni Rečiški dolini, okoliških hribih, Savinjskih Alpah, v lepem vremenu pa pogled seže tudi do Julijskih Alp z najvišjimi vrhovi.


Pri akciji Očistimo gore se zavedamo, da je le urejena in jasno označena planinska pot, varna za planinke in planince. Z izborom Naj planinska pot želimo osvetliti pomen zahtevnega prostovoljnega dela markacistov in jim konkretno pomagati. Lansko leto smo sredstva za obnovo na razpisu Planinske poti za prihodnje generacije podelili planinski poti slap Rinka-Frischaufov dom na Okrešlju, za katerega skrbi PD Celje-Matica. 

 

Oglejte si posnetek z Rečiške planinske krožne poti. Pretekel in posnel jo je triatlonec Miro Kregar.