Stegovnik iz zaselka Dol

Z vrha skozi naravno okno.

Stegovnik je razgledna in zagotovo po krivici ena izmed najbolj zapostavljenih gora pri nas. Ima izvrstno lego med Košutnikovim turnom, Storžičem in mogočno Kočno. Pot z vrha skriva presenečenje: dvorano s šestimi naravnimi okni.

Zanimivosti

Kočna je na jugu, Storžič na zahodu in Košutnikov Turn na severu. Le proti vzhodu je svet odprt in tam ne bomo spregledali sosednjega Virnikovega Grintovca, Olševe in še naprej mogočne Pece. Zlasti Košuta s svojimi zelenimi pobočji in številnimi planinami, predvsem vzhodno od Škrbine, je kot na dlani.

Pred osamelim Storžičem se dvigajo manj znani Jezerski vrhovi, kjer največ naše pozornosti ujame Kozji vrh. Šele pogled proti mogočni Kočni in ostalim visokim osrednjim vrhovom Kamniških Alp, ki so s Stegovnika težje prepoznavni, nas nekoliko prizemljijo in dajo vedeti, da Stegovnik le ne presega 1700 metrov višine.

Stegovnik ima dolg grebenast vrh. Hoja po njem nam vzame kar nekaj časa, sem pa tja pa je kakšen korak tudi nekoliko izpostavljen. Gora nam največje presenečenje pripravi, ko se nižje krožna pot obrne nazaj proti Močnikovemu sedlu. Pot nas vodi skozi izredno slikovito naravno okno. Ima dve dvorani, prvo s tremi okni in drugo, v katero se povzpnemo iz prve po lestvi dve okni. Skupaj torej kar šest oken. Omeniti moramo, da bodo markacisti spodaj opisani krožni poti zaradi številnih podrtih dreves na posameznih odsekih tekom časa verjetno deloma spreminjali smer, ampak gora je vredna nekaj dodatnega truda, ki ga od nas terja narava.

Zahtevnost in oprema

Zahtevnost: Zahtevna označena pot. Zlasti med krožnim povratkom se moramo zaradi številnih podrtih dreves zanašati na redke markacije, saj je pot občasno slabo vidna ali tudi izgine. Paziti moramo, da nas tema ne ujame brez svetilke. Ponoči je še posebej priporočljiva gps navigacija, saj bomo v temi tudi s svetilko markacijam zelo težko sledili (avgust, 2019).
Oprema: Običajna pohodniška oprema. V zimskem času tudi dereze in cepin.
Sezona: Vsi letni časi.

Višina in čas

Izhodišče: 822 m
Višina: 1692 m
Višinska razlika: 870 m
Časi: Dol - Stegovnik čez Močnikovo sedlo: 2 uri 30 minut. Krožen povratek preko okna Stegovnik – Dol: 2 uri.Kako do izhodišča?

Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Kranj - vzhod, Zgornje Jezersko, kjer z vožnjo nadaljujemo proti Jezerskemu. Ko je Preddvor za nami, smo po nekaj kilometrih vožnje pozorni na gostilno Kanonir, kjer zavijemo levo. Naše sprva asfaltirane ceste se držimo mimo izhodišča za Kozji vrh vse do naslednjega razpotja, kjer gre levo makadamska cesta za Storžič in Kališče preko Bašeljskega prevala in desno čez dvorišče manjše kmetije cesta za Stegovnik preko Močnikovega sedla. Zapeljemo se do zapornice, ki se nahaja približno 200 metrov za domačijo, kjer parkiramo.

Vzpon

S hojo pričnemo po makadamski cest, ki se je držimo kar nekaj časa, pripelje pa nas do gozdne jase s kočo. Tu cesta zavije levo, mi pa se usmerimo naravnost. Pozorni smo na klop, pri kateri se nahaja smerokaz, ki nas usmerja naravnost v gozd proti Stegovniku čez Močnikovo sedlo. Skozi smrekov gozd se vzpenjamo po ozki pešpoti.

Hitro pridemo do gozdarskega kolovoza, ga prečkamo in gremo naprej za markacijami. V nadaljevanju nas markacije večkrat vodijo preko ali po gozdarskih kolovozih, dokler ne pridemo do velike poseke, kjer se izgubijo (avgust, 2019). Ko se tu kolovoz obrne ostro desno, gremo levo nazaj po nekaj metrov dolgem odseku kolovoza. Tu smo pozorni na morebitne možice, ki nas usmerijo naprej v gozd.

Pred nami je krajši obhod podrtih dreves, kjer sledimo neoznačeni stezici, ki se hitro vrne na markirano pot. Višje prečimo strma gozdnata pobočja in se vzpenjamo ob grapi hudourniškega potočka. Tik prek njim se nahaja manjši spodmol za katerim potok prečkamo. Sledi sorazmerno položen predel po katerem nas pot pripelje do sedla imenovanega Pri lojtri. Tu se nahaja razpotje za Močnikovo sedlo, Brsnino 2 ure, D. njivo 3 ure ter Medvoje in Jelendol.

Gremo za oznako za Stegovnik. Sprva zmernemu vzponu skozi gozd sledi vzpon po vršnem grebenastem pobočju. Vedno bolj razgledna pot, ki se občasno vzpenja zelo strmo se vrh grebena položi. V nekaj korakih prečimo kratek z jeklenicami varovan predel za katerim se povzpnemo na vzhodni predvrh Stegovnika, od koder nas položna pot po dobri minuti razgledne grebenske hoje pripelje na označen vrh Stegovnika.

Sestop

Gremo naprej po poti, ki nas vodi vrh dolgega grebena posutega s skalami in deloma poraščenega z ruševjem. Zelo razgledna pot je na dveh mestih nekoliko izpostavljena, paziti pa se moramo predvsem zdrsa. Na koncu grebena, kjer se nahaja velik možic, pot zavije strmo levo navzdol. Vršni del spusta je zelo strm in pot posuta z gruščem, zato si po potrebi pomagamo z rokami in se pazimo zdrsa. Krajši del poti je varovan z ohlapno jeklenico. Nižje, že v gozdu, strmina popusti, a se moramo na posameznih mestih še vedno varovati zdrsa.

Kmalu pridemo do predela, kjer je pot zaprta s podrtimi drevesi (avgust, 2019), zato nas slabše vidna stezica vodi desno preko travnate podrasti pod katero ponovno stopimo na markirano pot. Le-ta postaja vse bolj slikovita. Hodimo pod visokimi, navpičnimi stenami vse do kratkega predela varovanega z jeklenico. V nekaj korakih se navpično povzpnemo do okna skozi katero se splazimo v spodnjo dvorano razgibanega Stegovnikovega naravnega okna. Nato se po lestvi povzpnemo v zgornjo dvorano in nato desno navzdol skozi spodnje okno varovano z jeklenico ven v gozd.

Že po dobri minuti pridemo do dobro označenega razpotja, kjer gre desno smer za planino Javornik in levo smer za Močnikovo sedlo in naše izhodišče. Pot nas po krajšem prečnem vzponu pripelje do neizrazitega sedla pod visoko 100 metrsko navpično steno. Teren je tu poraščen s travo in pešpot zelo slabo vidna (avgust, 2019).

Gremo naprej v gozd, držimo pa se levega roba sedla. Pot nas pripelje do naslednjega označenega razpotja, kjer gre desno smer za Javorniško sedlo. Tu zavijemo levo navzdol proti Močnikovemu sedlu. Ozka pešpot se sorazmerno hitro spušča skozi gosto podrast. Občasno je slabo vidna ali izgine, zato se moramo zanašati na markacije. Sledi dolgo prečenje gozdnatih pobočij pod prepadno jugo-vzhodno steno Stegovnika.

Pot zaradi številnih podrtih dreves ni nadelana, markacije pa so daleč druga od druge, kar nam precej otežuje orientacijo (avgust, 2019). Ves čas se moramo zanašati na redke markacije in paziti, da nas ne ujame noč. V nadaljevanju prečkamo proti Kočni razgledno melišče, za katerim se prične pot počasi vzpenjati proti sedlu in razpotju Pri lojtri. Od tu se proti izhodišču vrnemo po isti poti.

GPS sled.

Planinske izlete pripravlja Matej Poljanec, urednik spletne strani vnaravi.si.