Srčni zastoj v gorah

Že nekaj minut, ko srce bije neredno ali plitvo je dovolj, da možgani utrpijo resne poškodbe. Zato je tako pomembno, da planincu, ki se je zgrudil zaradi srčnega zastoja, pomagamo TAKOJ. Zdravniška oskrba ne more priti do bolnika tako hitro kot v dolini, defibrilator pa je na voljo le v nekaterih planinskih kočah.

Pri srčnem zastoju, še posebej, če se to zgodi v gorah, se ne morete zanašati, da bo pomagal nekdo drug. S pravočasnim nudenjem pomoči, četudi niste vešči, lahko rešite življenje. Vsaka sekunda je dragocena. Pomagajte po naslednjih korakih:

1. Preverite odzivnost osebe.
2. Pokličite pomoč na  številko 112.
3. Začnite s temeljnimi postopki oživljanja. Se še spomnite, kako to gre? Oglejte si posnetek.
4. Če je na voljo defibrilator, nadaljujte oskrbo prizadetega z defibrilatorjem.

Posebej premišljeno se morajo v gore odpraviti srčno-žilni bolniki, osebe s povišanim krvnim tlakom, kroničnimi boleznimi, starejši in alergiki. Preverite naslednja priporočila:

- Upoštevajte priporočila vašega zdravnika. Ne pozabite na zdravila.

- Dobro premislite, kakšna je vaša telesna pripravljenost. Visokogorju ali daljšim in napornejšim vzponom se raje odpovejte in izberite krajše ter lažje izlete po sredogorju.

- Presodite, ali se lahko v gore odpravite sami, ali je bo bolj varno, da greste v družbi prijatelja ali bližnjega, ki pozna vaše zdravstveno stanje. Če ste se pridružili skupini, obvestite vodnika o vašem zdravju.

- Če se v hribe odpravite sami, domačim sporočite natančen načrt poti, poleg tega pa se vpisujte v vpisne knjige.

- Preverite vremensko napoved. Ob sončnih ali soparnih dneh raje ne v gore.

- Poskrbite za zadostno pitje tekočine.

- S sabo nosite piščalko, ki jo uporabite v primeru stiske. V članku preberite, kako s piščalko v gorah pokličemo na pomoč.


Oglejte si, kakšni so postopki ob srčnem zastoju v posnetku in se jih naučite. Posnetek smo ga pripravili v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije.